Élet-Stílus

Többet fizet az ételallergiás

Évente egyre többekről derül ki, hogy ételallergiában vagy -érzékenységben szenvednek, a betegség pedig nem csak a gyomrukat terheli meg.

Az érintettek száma évről-évre nő, ennek ellenére az ételérzékenységet és -allergiát övező tévhitek száma még mindig nagyon magas. Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az ételallergia gyógyszerrel kezelhető, de sokan gondolják azt is, hogy ha az étel nem okoz azonnal panaszokat, akkor már az is elég, ha egy ideig kevesebbet esznek belőle – mondja Herczeg Szilvia, a Majomkenyér.hu – a diétát kényszerből vagy önként választóknak szóló portál – dietetikusa.

Az oldal a közelmúltban 500 résztvevővel felmérést is készített, melyből kiderült, hogy az ételallergiában vagy -érzékenységben szenvedők nagy része (közel 76%-a) otthon főz azért, mert nem tudják, hol ehetnek biztonságosan.

Allergia vagy intolerancia?

A köztudat gyakran összekeveri a két betegséget, épp ezért fontos megkülönböztetni őket.

1. Ételallergia esetében már kis mennyiség is – akár életet veszélyeztető – tüneteket okozhat. Ebben az esetben az immunrendszer reagál, mert a szervezetre veszélyesnek ítél egy ételösszetevőt.
2. Ezzel ellentétben az intolerancia esetében a gyomorban, hasban érzett diszkomfort érzésről érdemes beszélni, mert ilyenkor az emésztőrendszer reagál.

Tünetek:

– a gyerekeknél az ételallergia leggyakrabban ekcéma, kiütések formájában jelentkezik, de gyakori a hasmenés és a gyomorprobléma is.
– a felnőtteknél az ételallergiára vagy intoleranciára egyértelműen gyomorproblémák megjelenésével derül fény


A gyomornak és
a pénztárcának is fáj

Ugyanebből a felmérésből derült ki az is, hogy az ételallergiával, – intoleranciával élők zöme, attól függően, hogy melyik élelmiszerfajtára érzékeny, jóval többet fizet. A tejallergiások és a tejcukor-érzékenyek 5-10 ezer forinttal, míg a glutén-érzékenyek akár havi 10-25 ezer forinttal is többet költhetnek élelmiszerre.

A diéta betartása azonban nem csak emiatt nagy kihívás, hanem azért, mert a hozzávalók többségét csak speciális helyen, szakboltokban lehet megvenni. Ráadásul, ha utaznak, az ételérzékenyeknek jó előre meg kell tervezniük az étkezéseket – és ha kell előre csomagolt szendvicsekkel is készülniük kell – mert nem tudhatják előre, hogyan és hol tudnak diétás ételeket vásárolni.

Megkönnyítheti viszont az életüket az a 2000-ben alapult, európai mintára készített adatbank, ami összegyűjti, nyilvántartja, valamint évente felülvizsgálja és kibővíti azokat az élelmiszereket, amik a – gyártók nyilatkozata alapján – nem tartalmazzák a diétázók szempontjából kérdéses összetevőt.

Mintaétrendek, receptek mindig kellenek

Azoknak, akiknek friss kihívást jelent egy ételallergiás-diéta összeállítása, vagy csak szeretnének néhány hasznos tanácsot, ötletet, esetleg új receptet kapni, mindenképpen érdemes ellátogatniuk a Majomkenyér.hu oldalra. Az oldal alapítói személyes érintettségük miatt pontosan tudják, olykor milyen macerás és bonyolult lehet az egészséges, ugyanakkor színes táplálkozás, ahogy azt is, hogy mik a leggyakoribb buktatók, mire kell és érdemes külön odafigyelni.

Az ételallergiásoknak jár állami támogatás:
– azok, akik lisztérzékenységgel, tejfehérje és laktózintoleranciával élnek együtt, a törvényi szabályozás szerint súlyosan fogyatékosok, így számukra adókedvezmény jár
– ehhez a betegség fennállását igazolni kell
– ha a családban ételallergiás van, emelt összegű családi pótlék jár

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik