Élet-Stílus

Így segíthet a hasfájós gyereken

A kicsik emésztőrendszerének egyensúlyára már a születéstől érdemes tudatosan ügyelnie a szülőknek.

Az anyaméhben még mindenkinek steril, azaz védtelen a bélflórája, és csak akkor találkozik először a bélflórát képező jótékony baktériumokkal, ha áthalad a szülőcsatornán. A belek benépesülése innentől a helyes életmódtól és a megfelelő táplálástól függ.

A szoptatás fontossága

Az anyatejes táplálás mellett hosszú-hosszú érvek sorakoznak, ezek közül pedig fontos kiemelni az anyatejnek a bél baktériumflórájára gyakorolt hatását. Annak a csecsemőnek ugyanis, akit anyatejjel táplálnak, főként bifidus- és lactobacillus-flóra kolonizálódik a beleiben, hozzájuk képest a tápszereseknél pedig vegyes flóra alakul ki, emellett esetükben nagyobb számban fordulnak elő a kártékony baktériumok.

A hozzátáplálással, majd közösséggel kezdődik

Amikor már a hozzátáplálás is elkezdődik, akkor van igazán veszélyben a bélflóra egyensúlya, hiszen az emésztőrendszer sok új hatással, eltérő mikroorganizmusokkal találkozik, akárcsak a bölcsődébe, óvodába való bekerüléskor. Nem csoda hát, hogy a kisgyermekek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekkel szemben, hiszen az immunrendszer állapota nagyban függ a bélflóra egyensúlyától.

A gyermekkorban jelentkező hasfájásos, puffadásos, hasmenéses panaszokért sok tényező lehet felelős: az antibiotikumos kezelések mellett egy-egy bölcsődében, óvodában végigsöprő vírusfertőzés, esetleg valamilyen táplálkozási zavar, vagy akár a szorongás is kiválthatja a kellemetlen panaszokat. Ilyenkor a gyermekorvos is csak annyit állapít meg, hogy az emésztés egyensúlya megbomlott, és ez rendkívüli módon kihat a kicsik közérzetére.

Ha szeretné tudni, hogy segíthet a kicsiken a probiotikum, kattintson ide.

Forrás:

Így segíthet a hasfájós gyereken (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik