Élet-Stílus

Mi kerül 200 ezerbe egy rántottán?

omlett ()
omlett ()

Évente átlagosan tizenketten kóstolják meg a New York-i étterem tojáskülönlegességét.

A csillagászati összegért mért rántottát a New York-i La Parker Meridien hotel, Norma nevű luxuséttermében szolgálják fel. Bár mostanra világhírű – már csak az ára miatt is – a kitalálója szerint a szakácsok először csak viccből készítették el, tessék-lássék összeválogatott alapanyagokból.


A homár és a kaviár teszi különlegessé – The Daily Mail

Mindez 2004-ben történt, az omlett pedig azóta az étterem étlapjának oszlopos tagja a vaskos árcímkéjével együtt. Hogy egyébként mégis mi kerülhet 1000 dollárba, vagyis átszámolva közel 240 ezer forintba a rántottán? Nos, természetesen az alapanyagok, a csodaomletthez ugyanis Amerika egyik legritkább kaviárját, amiből egy uncia 65 dollárba kerül, is felhasználják, méghozzá nagy mennyiségben. (Egy adaghoz ugyanis 10 uncia kell.)

A fennmaradó 350 dollárért különleges tojást, homárt és metélőhagymát tesznek az ételbe, így áll össze az 1000 dolláros végösszeg. A hotel igazgatónője, Ms. Zafran a Daily Mailnek elmondta, nagy hasznot nem húznak az ételkülönlegességből: évente mindössze 12 ember rendel ilyet, így a befolyó összeg pont arra elég, hogy fedezzék az alapanyagok költségeit.

Két évvel ezelőttig egyébként a világ legdrágább omlettje brit volt: a 140 dollárba kerülő étel sirálytojásból, homárból és tengeri rákból készült, amihez az íze kedvéért egy kevés szarvasgombát is adagoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik