Élet-Stílus

Bagolyvész Harry Potter miatt

Az állatvédők a leginkább attól félnek, hogy a tulajdonosoknak csak egy része adta menhelyre a megunt madarát.

A bagoly sosem volt népszerű háziállat: elsősorban azért, mert idő- és törődésigényes, nem mellesleg a tartása rettentő sokba kerül. Aztán bemutatták az első Harry Potter filmet, és gyerekek százai estek szerelembe a főszereplő kedves, fehér és ölelnivaló kísérőjével, a hóbagoly Hedviggel.

Azóta a bagolyeladási számok meredeken emelkedtek – a sorozat utolsó részének bemutatójáig. Onnantól kezdve viszont folyamatosan zuhannak, emelkedik cserébe az elhagyott, gazdátlan és sorsára hagyott baglyok száma a menhelyeken. Egy brit állatmenhely igazgatója elmondta, korábban alig-alig volt náluk a madárból, most viszont van olyan hónap, amikor száz is akad.

Igaz, Nagy-Britanniában nem kötik engedélyhez a bagolytartást, a madarat nem lehet csak úgy elengedni: súlyos bírságot kell fizetnie annak aki mégis megteszi, a felelőtlenül szabadon engedett madarak ugyanis felboríthatják a biológiai egyensúlyt és megtizedelhetnek akár védett fajokat is.

Az állatvédők egyébként azt gyanítják, hogy a tulajdonosoknak mostanra lett elegük a bagolytartás „szépségeiből”: a baglyokat ugyanis nem lehet kalitkában tartani, akkora helyre van szükségük, ahol bátran ki tudják nyitni a szárnyaikat, emellett nem túl kellemes időről-időre takarítani a köpetüket sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik