Élet-Stílus

Idegbajt okoz a szűk farmer

farmer (farmer, nadrág, szűk)
farmer (farmer, nadrág, szűk)

Csengő fül, zsibbadás, érzéketlenség a lábakban: lehet, hogy egy rosszul választott nadrág az oka.

Bár a „skinny” fazonú farmer kétségtelenül látványos és ma már a nők nagy részének szekrényében kötelező darab, úgy tűnik nem a legtökéletesebb választás. Az orvosok legalábbis óva intenek a hosszú távú viseléstől, mert szerintük a ruhadarab idegkárosodást okozhat.

Egész pontosan egy olyan tünetegyüttest, amit a szakemberek „meralgia paresthetica” névre kereszteltek és aminek jellemző tünetei a fülcsengés, az érzéketlenség és a lábak felső részében tapasztalható égő fájdalom.

Dr. Karen Boyle, a Baltimore Medical Center orvosa az ABC Newsban hívta fel a figyelmet a betegségre, amit elsősorban a szűk nadrágok okoznak úgy, hogy összepréselik az alsó idegpályákat. A tünetek akkor válnak a legkínzóbbá, ha a lábak meghosszabbítása érdekében a nők a skinny típusú farmereket magassarkúval kombinálják: ilyenkor a megdőlt medence tovább fokozza az idegpályákra nehezedő nyomást.

A doktornő elmondta, hogy a kellemetlen tünetek megszűnnek, ha valaki lemond a szűk farmerekről, az viszont, aki továbbra is kitart kedvenc darabjai mellett a tartós idegkárosodást kockáztatja.

Nem ez a mostani az első eset, hogy a szűk farmereket támadják: néhány évvel ezelőtt kifejezetten tiltották azoknak a férfiaknak a viselésüket, akik gyermeket terveztek. A szűk farmerben ugyanis magas hőmérséklet alakult ki, ami károsította a spermákat és egyúttal csökkentette a számukat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik