Élet-Stílus

Ha szoptatják, kevesebbet hízik a baba

csecsemő (csecsemő, szoptatás, )
csecsemő (csecsemő, szoptatás, )

Egy új kutatási eredmény az elhízásjárvány megfékezése szempontjából lehet fontos.

A szoptatással kapcsolatban a kutatók már többször, többféle kutatással jelentkeztek: ezek közül a többség azt hangoztatja, hogy a szoptatás erősíti az anya és a gyermek közötti kapcsolatot, de vannak olyanok is, amik arra hívják fel a figyelmet, hogy az anyatejben lévő antitestek a baba védekezőképessége szempontjából elengedhetetlenek.

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ atlantai kutatói egy 1900 babán elvégzett vizsgálat alapján ezeknél valamivel kevésbé fontos, ám még így is jelentős dologra jöttek rá: kiderült, hogy a szoptatott csecsemők életük első évében sokkal kevesebbet híznak (az egészséges súly felett), mint azok a babák, akiket szüleik cumisüvegből etettek.

A szakemberek szerint ennek oka az, hogy a csecsemők szoptatás közben aktív szerepet játszanak, egyszerűbben szólva ők maguk döntik el, hogy mennyit és mennyi ideig szeretnének enni. Ezzel szemben azok a babák, akiket cumisüvegből etetnek, elvesztik a kontrollt az energiabevitel felett, mert szüleik döntenek arról, hogy egyszerre mennyi tápanyagot adnak nekik (általában többet, mint amennyire a gyereknek szüksége van).

Újabb felesleges stressz?

Annak ellenére, hogy ez a vizsgálat egyértelműen a szoptatás mellett kardoskodik, a szakemberek tartanak attól, hogy csupán egy újabb, felesleges terhet ró a fiatal szülőkre, elsősorban az anyákra. Mert – hangoztatják a kritikusok – ma már minden további nélkül elképzelhető, hogy az anya a szülés után szeretne visszamenni dolgozni, a gyerek táplálását pedig az apa veszi át, aki értelemszerűen cumisüvegből eteti majd a gyermeket.

A kritikusok hozzátették azt is, hogy már jóval az elhízásjárvány kirobbanása előtt is szokás volt cumisüvegből, tápszerrel etetni az újszülötteket, így szerintük téved az, aki a tápszerek számlájára írja a plusz kilókat.

Meddig és hol szoptassak?

A szoptatás a kutatás előtt is meglehetősen felkapott témának számított: a lapok egyre többet cikkeznek az ismert anyukák gyereknevelési – és szoptatási – szokásairól. A leghevesebb viták azzal kapcsolatban tombolnak, hogy lehet-e a gyereket nyilvánosan szoptatni, de arról sincs egyezség, hogy hány éves korig „normális” szoptatni egy gyereket.

Ezzel kapcsolatban legutóbb az énekesnő, Alanis Morissette szólalt meg. Elmondta, hogy ha rajta múlik, 16 hónapos fiát, Evert addig szoptatja majd, amíg arra a fia igényt tart. Hogy mindezt miért? Az énekesnő nem szeretné, ha a gyereknek idősebb korában pszichológushoz kellene járnia csak mert az anyja korán elválasztotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik