Élet-Stílus

Miért nem fogyaszt a futás?

Már néhány hónapja rendszeresen fut, de a mérleg ettől függetlenül még mindig csalódást okoz? Nincs egyedül.

Miközben a futás valóban kalóriák ezreit égeti, sokakkal, akik így szeretnének karcsúsodni, előfordul, hogy a mérleg nyelve hónapokig ugyanannyit mutat. Hogy ez miért van így? Nos, a szakemberek szerint a jelenségnek több oka van, az egyik például a mozgást követő „falásroham”.

A mozgást követő étkezés magától értetődik: a test ilyenkor energiát veszít – ideális esetben jó sokat -, amit mindenképpen pótolni kell. Csakhogy az, hogy mit és mennyit eszünk mondjuk futás után, egyáltalán nem mindegy. Zsíros, kiadós ételek helyett olyanokat érdemes választani, amik bővelkednek proteinekben.

A következő gyakori probléma, hogy a diétázók nem futnak eleget vagy egyszerűen kevesebb kalóriát égetnek, mint amennyit remélnek elégetni. Az például, ha valaki hetente egyszer 45 percet, vagy hetente többször 20 percet fut, a szakemberek szerint még bőven kevés. Ahhoz, hogy valaki fél kilót fogyjon hetente, naponta legalább 500 kalóriától kell megszabadulnia diétával és edzéssel.

Ha pedig mindez megvan és a mérleg ennek ellenére is makacskodik: nos, ebben az esetben a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kilók nem feltétlenül követik minden esetben a testben zajló változásokat. Különösen igaz ez akkor, ha az évek alatt felhalmozódott zsírréteg elkezd átalakulni izommá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik