Élet-Stílus

Így vess véget a halogatásnak!

Újra és újra megfogadja, hogy legközelebb időben nekikezd a feladatnak és végül mégis az utolsó pillanatra marad? Ennek most véget vethet.

A tapasztalatok szerint a többség azokat a dolgokat halogatja, amiket kellemetlenek, kínosak vagy épp nagy erőfeszítést és sok előkészületet igényelnek. A szakemberek szerint ezen nincs mit csodálkozni, magától értetődik, hogy az ember ódzkodik az olyan feladatoktól, amiket nem szívesen csinál vagy amik kimerítik a tartalékait.

Ettől függetlenül létezik néhány módszer, amivel a halogatás időtartamát lerövidíthetjük és aminek köszönhetően nagyobb lelkesedéssel vághatunk neki a kihívásnak. Íme néhány:

  1. Vonja be a környezetét is: függetlenül attól, hogy egy kollégáról, az édesanyánkról vagy épp a barátokról van szó, érdemes megosztani velük is, mire készülünk. Egy komolyabb projekt esetében – mint például a konyha felújítása, vagy a garázs kitakarítása – sokat segíthet, ha a folyamatról képeket töltünk a Facebookra.

  2. Állítson fel határidőket: attól függően, hogy milyen bonyolult a feladat, akár több határidőt is kitűzhet maga elé. Érdemes odafigyelni arra, hogy a projekt elkészüléséhez legalább egy fontos dolgot minden héten csináljunk meg.

  3. Jutalmazás: ha a feladat egy része elkészült, gondoskodjunk a jutalomról. Ilyenkor egy akármilyen apróság is megteszi – egy kávészünet a barátokkal, egy telefonbeszélgetés vagy egy szelet csoki – a lényeg, hogy motiváljon arra, hogy tovább csináljuk.

  4. Képzelje el a végeredményt: függetlenül attól, hogy a szobát készül átfesteni, szakdolgozatot ír vagy épp a főnökkel készül beszélni, érdemes még azelőtt elképzelni, milyen lesz túllenni a dolgon, mielőtt nekikezdünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik