Élet-Stílus

Fogalmunk sincs a helyes fogmosásról?

fogmosás ()
fogmosás ()

Hiába a rengeteg útmutató és szaktanács, a többség mindezek ellenére pontosan úgy mossa a fogát, ahogy azt gyerekként megtanulta.

Európában úgy tűnik, nem állunk a helyzet magaslatán, ha fogápolásról és hatékony fogmosásról van szó. Összehasonlítva a híresen fehér és egészséges fogú amerikaiakkal, a briteknek például minden kritikán aluliak a fogaik, de nem dicsekedhetnek a svédek sem. Erre utal például egy most elvégzett 2000 fő részvételével végzett vizsgálat, amit a svéd Gothenburg Egyetemen készítettek: eszerint a lakosság 90%-a rosszul mos fogat.

A megkérdezéses vizsgálat szerint a leggyakoribb hiba nem az, hogy sokan elmulasztják a napi 2 fogmosást és még csak nem is az, hogy – jó szokás szerint – fogmosás után azonnal kiöblítik a szájukat (amivel csökkentik a fogkrém védőhatását), hanem az, hogy sokan a társadalmi nyomás és a friss lehelet kedvéért mosnak fogat. Nem pedig azért, hogy megóvják fogaikat a fogszuvasodástól.

Legalább ilyen kártékonyak a rossz beidegződések is: a többség ugyanis a szüleitől tanulja el a fogmosás csínját-bínját és hiába találkozik – már felnőttként – hatékonyabb fogmosási módszerrel, ennek ellenére ugyanúgy mossák majd a fogukat, mint előtte bármikor.

Mi kell a hatékony fogmosáshoz, ami megóv a szuvasodástól?

  • használjunk kisebb fejű fogkefét, ami könnyebben befér a szűk, nehezen elérhető helyekre is

  • válasszunk olyan fogkefét, aminek sörtéi közepes, vagy lágy keménységűek

  • a hagyományos fel-le sikálás helyett, mossuk a fogainkat körkörös mozdulatokkal

  • szánjunk elég időt a fogsor hátsó részére is, ugyanis itt halmozódnak fel legkönnyebben a káros baktériumok

  • naponta legalább kétszer két percig mossuk a fogainkat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik