Élet-Stílus

Ivó napja a férfiaké

Nincs még benne a köztudatban, és a virágosokat sem lepik el a “férfinapos” üdvözlőkártyák, de ettől még a férfinap létezik.

A világ egyébként az 1960-as évektől tart igényt egy olyan férfinapra, ami megfelelő párja lehet a március 8-ai nemzetközi nőnapnak. Hogy miért? Mert a férfiak a társadalomhoz és a családhoz való hozzájárulása és gondoskodása – csakúgy, mint a nőknél – saját jogon megérdemel egy napot az elismerésre.

A világméretű nemzetközi férfinap, vagyis a nap, amikor az egész világon egyszerre ünneplik a “teremtés koronáit”, a rengeteg kezdeményezés ellenére még várat magára. Jelen állás szerint a világ legtöbb országában külön időpontokban, más és más apropóhoz kötve ünnepelnek: a szlovén férfiakat például negyven mártírral ünneplik együtt március 10-én, míg az orosz férfinapot az “apaország” védelmezőinek ünnepével egy napon, február 23-án tartják.

Magyarországon kettő is van

A magyar férfiaknak jó dolguk lehetne, ugyanis ha a férfinapról van szó, mindjárt két dátum is felmerül. Ha a Wikipédia szócikkének hiszünk, akkor a jeles napot november 19-én ünnepeljük meg. Erre buzdítana egyébként a férfinap hivatalos magyar oldala is, ahol az elmúlt 3 évben is november 19-én ünnepeltek.

Ennek ellenére a hivatalos dátum mégse ez, hanem május 19-e, Ivó és Milán napja. Hogy miért pont ez, annak több oka is lehet: egyrészt “Ivó napja”, másrészt az, hogy a májusi időpont sokkal közelebb esik a nemzetközi nőnap időpontjához. Az International Men’s Day oldalára, ahol egy csokorba gyűjtik azt, hogy a világon hogyan, mikor és mivel ünneplik a férfiakat – talán nem véletlenül – már ez az időpont került fel.

És, hogy mi a célja?

Túl azon, hogy ha már a nőket ünnepeljük, akkor a férfiakról is illendő lenne megemlékezni, a férfinapnak is vannak saját célkitűzései, amire évről-évre minden országban igyekeznek felhívni a figyelmet. Ilyen a férfiak testi és lelki egészségének fontossága, a férfi-nő kapcsolatok fejlesztése, a nemek közti egyenlőség elősegítése és nem utolsó sorban a pozitív férfi példakép hangsúlyozása.

A szervezők minden évben más témát emeltek ki a férfiakat érintő témák közül. Így 2002-ben a béke, 2003-ban a férfiak egészsége, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, és 2009-ben pozitív férfi példaképeket helyezték előtérbe.

Ajánlott videó