Élet-Stílus

Sokkoló jelenség: a felrobbanó fej szindróma

Kellemetlen, ijesztő jelenség, amikor elalvás után pár órával egy hatalmas robbanásra, sikításra ébredünk - amelyet csak a fejünkben érzékelünk.

Viszonylag ritka és kevéssé ismert betegség az ún. felrobbanó fej szindróma (EHS). Egyesek 1-2 órával elalvás után arra riadnak, hogy egy iszonyatosan hangos hangot hallottak. Néha robbanásként, máskor sipító hangként írják le, de az közös jellemző, hogy nem álom közben jelentkezik és erős fejfájás és kialvatlanság, vagy akár álmatlanság követheti.

Ritka, kellemetlen, de nem rosszindulatú

“Noha 18 éve foglalkozom paraszomniákkal, még nem láttam ilyen esetet. Ez feltehetően azért van, mert a szindróma besorolása bizonytalan: mivel általában elalvás után jelentkezik, elvileg a paraszomniákhoz is sorolhatnánk, de egyes közlemények egyértelműen migrénhez kapcsolódó auratünetként írják le – amely olyan auratünet, amely éjszaka jelentkezik” – mondta lapunknak Purebl György, a Semmelweis Egyetem ÁOK Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese.

A szakértő kifejtette: a jelenség zaj, de lehet zene is, de – mint hangsúlyozta – nem kíséri fájdalom, viszont ijedtség, vegetatív aktivitás igen (ezek a diagnosztikus kritériumok az alvászavarok nemzetközi osztályzása szerint). “Az átlagéletkor 58 év, családi halmozódást mutat, gyakoriságát nem ismerjük, csupán egy-egy esetleírással rendelkezünk. Elalváskor, nagyjából az I-II alvásfázisok határán jelentkezik – ezért olyan hipnagóg (alváskezdeti) jelenségnek tartják, mint a hipnagóg hallucinációkat vagy az elalváskori izomrángásokat” – fogalmazott Purebl György.

Ha szeretné tudni milyen következménnyel jár a betegség, kattintson ide.

Forrás:

Sokkoló jelenség: a felrobbanó fej szindróma (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik