Élet-Stílus

Meghülyít a túl sok cukor

cukor (cukor)
cukor (cukor)

Újabb bizonyítékot találtak arra, hogy ami finom, az hosszú távon rosszat tesz.

A zsíros-olajos ételeket már korábban tiltólistára tették, a kávé és a csokoládé negatív hatásairól még mindig vitatkoznak a szakemberek, akik most az édességeket vették össztűz alá. Legalábbis a California Egyetemen, ahol többek között azt nézték meg, milyen hatása van a túl sok édességnek az agyi folyamatokra.

Merthogy a cukros ételek, nagy mennyiségben és sokáig fogyasztva állítólag rontják az agy emlékező és tanuló képességeit. A Fernando Gomez-Pinilla neurológusprofesszor által vezetett csoport pedig két csapat patkánnyal ezt bizonyította. A több hónapos vizsgálat alatt, aminek során a kísérleti állatok kizárólag fruktózt ittak, kiderült, hogy valóban romlik az agy teljesítménye.

Hogy derült mindez ki? A szakemberek a teszt előtt lemérték, milyen gyorsan és kreatívan jutnak ki a patkányok a nekik készített labirintusból, majd ugyanezt elvégezték a cukorteszt végén is. Az eredmény önmagáért beszélt: a patkányok nehezebben találtak ki, sőt olyan is akadt, amelyik a közepén feladta a feladatot.

A kutatók csak azoknál az állatoknál nem vettek észre semmilyen változást, amelyek a fruktóz mellé egy DHA nevű szert is kaptak (ami nagy mennyiségben van az Omega-3 zsírsavakban). A vizsgálatok szerint a halakban bőségesen megtalálható Omega-3, ha vissza nem is fordítja, de mindenképpen ellensúlyozza a túlzott cukorbevitel káros hatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik