Élet-Stílus

Éveket jelent a kávézás

Ami igazán meglepő, hogy jótékony hatása van a koffeinmentes változatnak is.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a kávéban számos olyan anyag van, ami nemhogy nem káros, de még egészséges is. Így például a benne lévő antioxidánsok, amik a rák megelőzésében tesznek jó szolgálatot.

Egy nemrég elkészült – immár 22 éve tartó – vizsgálat most azt állítja, hogy a kávé nem csak egészséges, de évekkel meghosszabbíthatja az életet is, ez ráadásul ugyanúgy igaz a koffeintartalmú változatra, mint a koffeinmentes kávéra.

Az 1995-ben kezdődött, összesen 402 ezer ember adatainak elemzéséből összeállt tanulmány résztvevői közül 42 ezren nem ittak kávét, mintegy 15 ezren nagyon sokat (legalább napi 6 csészével), míg a legtöbben 2-3 csésze kávét ittak naponta.

2008-ra 52 ezer ember halt meg: a 2-3 csésze kávét fogyasztó férfiak viszont 10%-kal kisebb valószínűséggel, mint a kávét nem ivók. Ez a különbség a nőknél 13% volt.

Neal Freedman kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa kiemelte, hogy eredményeik nem ok-okozati kapcsolatot tárnak fel a kávéivás és az egészség között, hiszen ezek a felmérések csupán az emberek megfigyelésén alapulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik