Élet-Stílus

Egyre több az Acél és a Fahéj az oviban

Bár még tavaly is inkább a "hagyományos" nevek voltak a népszerűek, egyre több szülő választ különleges, extravagáns nevet a gyermekének.

Miközben Amerikában a legtöbb szülő már tizenharmadik éve a Jacob nevet adja fiának, és a lányoknak két év után az Isabella helyett, a Sophiet választják, addig a magyar szülők egyre többször választanak valami igazán különlegeset és személyre szólót, olyat, ami garantáltan nincs még egy az oviban.

Ettől függetlenül Magyarországon tavaly a legtöbben még mindig inkább a hagyományosnak számító neveket adták: a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatai szerint 2011-ben 1629 újszülött fiú kapta – a 2010-ben is legnépszerűbb – Bence nevet, de sokan választották a Máté (1353) és a Levente (1305) nevet, éppúgy, mint két évvel ezelőtt.

A lányoknál, Amerikához hasonlóan, a legnépszerűbb nevet illetően tavaly változás volt: a 2010-es első Jázmin a harmadik helyre csúszott vissza, miközben a legtöbb újszülött, szám szerint 1304 a Hanna nevet kapta.

Növények, képességek és ismert emberek adják az ötletet

A szülők kreativitása egy ideje nem ismer határokat, már a névadást illetően. A Nyelvtudományi Intézethez – akik eldöntik, hogy egy névkérelem alkalmas-e arra, hogy hivatalos utónévvé váljon – évente átlagosan legalább 300 kérelem érkezik. Ezeknek csupán egy nagyon kis hányada az, ami megfelel a kritériumoknak és anyakönyvezhető névvé válik.

Az Intézet által 1997 óta vezetett és folyamatosan frissülő utónévlistából kiderül, hogy az utóbbi néhány év magyar névválasztásait elsősorban a hírességek, a növények, a különleges képességek, valamint az ékszerek ihlették.

Így lehet, hogy a fiúknál egyre népszerűbbek az erőt kifejező, vagy valamilyen különleges tulajdonságra utaló nevek, mint például az Erős, az Acél, a Bors, a Csikó, a Bajnok és a Bérc nevek esetében. Nem ritka az sem, hogy a szülők egy olyan létező város, vagy ország után nevezik el gyermeküket, amihez kellemes emlékek kötik őket. A fiúknál ilyen Kenese, Izrael, Solymár például, a lányoknál pedig a Filadelfia.

A lányoknál nagyon nagy sikere van még a különféle szavak kicsinyítőképzős változatának (Havaska, Életke, Fehérke, Harmatka, Csendike, Hófehérke, Sudárka, Üdvöske, Reményke) és a növényeknek (Zsálya, Eper, Gyopár, Gyömbér, Fahéj, Gesztenye).

De még ennél is népszerűbbek a hírességek ihlette nevek, ezek ráadásul mindkét nemnél: Brett, Brájen, Orlandó, Gandalf, Dzsasztin, Frodó és a lányoknál Dzsindzser, Sakira, Meredisz, Naómi, Dzsenna és Árven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik