Élet-Stílus

Büntetik az SMS-ezést Amerikában

Félnivalója főleg annak van, aki még menet közben is üzenetet ír.

Áprilistól 85 dollárt, vagyis átszámolva közel 20 ezer forintot kell fizetniük azoknak a szabályszegőknek New Jersey-ben, akik séta közben SMS-eznek. A helyi rendőrkapitány szerint az intézkedés bevezetésére nagy szükség volt, az elmúlt években ugyanis rengeteg súlyos sérülés és haláleset történt már a mobiltelefonok miatt.

Thomas Ripoli az ABC Newsnak elmondta, SMS-ezés közben a többség csak és kizárólag a kijelzőjét figyeli, nem vesz tudomást a környezetéről, így a különböző forgalmi helyzetekről sem, ami veszélyes lehet. Ezért volt szükség a büntetésre, hogy eltántorítson mindenkit attól, hogy kockáztassa saját és mások életét egy üzenet miatt.

Az intézkedést illetően persze nem mindenki ilyen lelkes: a város lakói közül sokan háborognak, mert szerintük minden további nélkül megoldható, hogy valaki biztonságosan közlekedjen és közben SMS-ezzen egyszerre. Sokak szerint a büntetés mértéke túl magas.

A rendőrök egyébként mindössze egy hónapnyi türelmi időt engedélyeztek a lakosságnak: márciusban szórólapokon figyelmeztették őket a közelgő változásra. Eddig 117 büntetést kellett kiszabniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik