Élet-Stílus

A kávé a legnépszerűbb doppingszer

Nemcsak a fiatalok, de a felnőtt lakosság jelentős része is rendszeres fogyasztója valamilyen élénkítőszernek – derül ki a Szinapszis Kft. friss kutatásából.

Mivel a magyarok többsége rendszeresen fáradtan és kialvatlanul ébred, nem meglepő, hogy alig vannak azok, akik nem használnak semmilyen élénkítőt a teljesítmény fokozása és az ébrenlét meghosszabbítása érdekében.

Az erre vonatkozó felmérés válaszadóinak 60%-a napi szinten kávézik, hogy tovább ébren maradjon, további közel 10%-uk 2-3 naponta teszi ugyanezt. A második legnépszerűbb élénkítőszer a tea: az emberek közel 40%-a mindennap, 16%-a pedig valamivel ritkábban fogyasztja azért, hogy elűzze és távol tartsa a fáradtságot.

Érdekes, hogy a két legnépszerűbb élénkítő italt sokkal gyakrabban fogyasztották azok, akik saját bevallásuk szerint stresszes munkát végeznek.

A fiatalok körében az energiaital népszerű

A felmérés tanúsága szerint az alkalmazott szerek listájában az energiaital szerepel az utolsók között: a lakosok alig 8%-a említette, hogy naponta, vagy hetente ezzel fokozza ébrenlétét. Mindenképpen aggodalomra ad okot, hogy az energiaital, aminek káros hatásairól egyre többet hallani, főleg a fiatalok körében népszerű: a 16-25 év közöttieknek mintegy 12%-a napi szinten issza az energiaitalokat, 13%-uk pedig 2-3 naponta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik