Élet-Stílus

Itt a legjobb anyának lenni

A gyerekneveléshez, bármilyen hihetetlen, Európában a legideálisabbak a körülmények.

Hogy mindez minek köszönhető? Egy független gyerekmentő szervezet, a Save the Children éves tanulmánya szerint annak, hogy az európai országokban általában véve jobb a nők – így az anyák – helyzete. Több képzési lehetőség, jobb egészségügyi ellátottság és nem mellesleg kedvezőbb anyagi lehetőség: ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezekben az országokban anyának lenni is sokkal jobb, legalábbis a tanulmány szerint.

A Save the Children immár 13 éve minden évben elkészíti aktuális felmérését, melyben a világ összes országát górcső alá veszik. Nézik a lányok képzési lehetőségeit, a nők számát a politikai életben, ahogy azt is, hogy hány anya és gyerek hal meg közvetlenül a szülés után vagy annak következtében. További szempont a női fizetés és az adott országban levezetett összes szülés száma is.

A top 10-ben ezek alapján szinte csak európai országok szerepelnek, de mind közül a legjobb Norvégia lett. A szakemberek szerint itt minden adott ahhoz, hogy az anya és gyermeke a legideálisabb feltételek között éljen. A norvégok után a további sorrend: Izland, Svédország, Új-Zéland, Finnország, Dánia, Ausztrália, Belgium, Írország, Hollandia és Nagy-Britannia.

A legrosszabb a helyzet Nigerben, itt összehasonlítva Norvégiával sokkal nagyobb a születési halálozás (mind a babák, mind az anyák esetében: minden 7 szülésre jut egy halál, míg Norvégiában ez 333 szülésből egyszer következik be). Emellett a nigeri nők mindössze 8 évet tanulhatnak, és csupán 5%-uk használ rendszeresen fogamzásgátló eszközt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik