Élet-Stílus

Kevesebb só, kevesebb infarktus

Nem csak az infarktusok, de az agyi katasztrófák száma is csökkenne, ha az élelmiszeripar nem sózná meg annyira az ételeket.

Minderre a dubaji Szív Világkongresszuson derült fény, ahol Thomas Gaziano, a Harvard Egyetem kutatója és munkatársai 19 nagy ország statisztikai adatait elemezték: így Dél- és Közép-Amerikát, Afrikát, a Közel-Keletet, illetve Indiát, Oroszországot és Kínát.

A számítógépes modellezés tanúsága szerint, ha az élelmiszeripari vállalatok termékeik konyhasótartalmát átlagosan 10%-kal csökkentenék, illetve valamennyi ország illetékes hivatala adóval terhelné a sok sót tartalmazó élelmiszereket, a szív- és érrendszeri halálozás 3%-kal alacsonyabb volna.

Gaziano hangsúlyozta, hogy ez a 3% hatalmas szám: évente félmillióval kevesebben halnának meg világszerte, illetve az általuk vizsgált államokban negyedmillióval kevesebb lenne a halálozások száma. Csökkenne a nem halálos szélütések és bénulások száma is, méghozzá milliókkal.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakértői is nagy figyelemmel kísérik a kezdeményezést. Angol és amerikai táplálkozáskutatók kiemelték, hogy a sófogyasztás 10%-os csökkentése esetén a népesség sóbevitele még mindig jelentősen meghaladná az egészségesnek tartott határértéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik