Élet-Stílus

Védekezzünk táplálkozással az allergia ellen!

A tavasz beköszönte a várva várt napsütés mellett sokaknak kellemetlenséget is tartogat: legyen szó szeplőkről, a bikiniszezonról, vagy épp az allergiáról.

Az allergia a szervezet védekező rendszerének túlzott reakciója, mely esetében a testünk számára egyébként ártalmatlan anyagokat (pl. madártoll, gomba spórák, virágpor, stb.) immunrendszerünk veszélyesnek érzékeli és támadást indít ellene. A védekezési folyamatot – ellenanyag termelődést – kiváltó anyagokat nevezzük antigéneknek vagy allergéneknek és az ellenanyagot, amit szervezetünk ilyenkor termel ezek ellen, antitesteknek.

Leggyakoribb típusai

Az allergiák megjelenése lehet szezonális, de fennállhat akár egész éven keresztül is annak függvényében, hogy az allergén anyag mennyi ideig és milyen koncentrációban érintkezik a szervezettel. A leggyakoribb allergiás betegségek közé sorolhatók a szénanátha, az asztma(asthma bronchiale), különböző bőrgyulladások és bőrpanaszok (atópiás ekcéma, csalánkiütés), valamint az ételallergiák.

Keletkezésükben jelentős szerepe van az örökletes faktoroknak, a magas allergén koncentrációnak vagy a klimatikus viszonyoknak, de a rossz pszichés állapot és a környezetünkből jövő túl sok inger (pl. zaj, stressz, élvezeti szerek, túlhajszoltság, pihenés hiánya) is kimerítheti a szervezet regulációs kiegyensúlyozó mechanizmusait. Lefolyásukat előre nem láthatjuk, mivel enyhülés, súlyosbodás, de teljes gyógyulás is egyaránt előfordulhat. Éppen ezért a legfontosabb feladat mindannyiunk számára a megelőzés.

Fontos a megelőzés

Elsődleges prevencióképpen fontos, hogy a kisbabák táplálása legalább 9 hónapig anyatejjel történjen, hogy a megfelelő immunvédelmet nyújtó bélnyálkahártya teljesen ki tudjon fejlődni. Védőnő segítségével biztosítsunk allergénszegény étkezést gyermekünk számára (egy éves kor alatt mindenképp), ezzel a betegség későbbi kialakulásának kockázatát csökkentjük. Kerüljük a mesterséges illatanyagokat, aromákat és a túlzásba vitt higiéniát, valamint ügyeljünk a penészgombára, amely zsúfoltan tárolt élelmiszerekben és a nyirkos, rosszul szellőző lakásokban alakulhat ki.

Másodsorban próbáljuk meg elkerülni a tünetek megjelenését különböző módszerekkel és praktikákkal. A belégzés útján szervezetünkbe jutott provokáló anyagokat teljes mértékben ugyan nem tudjuk elkerülni, de a pollennel való találkozás mértékét és hatását csökkenthetjük, ezzel megkönnyíthetjük a kritikus hónapokat.

Törekedjünk az allergénszegény környezet megteremtésére:

1. Szerezzünk be otthonunkba légszűrő berendezést a házi poratka ellen.
2. Óvatosan a szellőztetéssel! Inkább a késő esti vagy a kora reggeli órákban frissítsük szobáink levegőjét.
3. Rendszeresen porszívózzunk.
4. Utcán viselt ruhánkat otthon cseréljük le és ne vigyük be a hálószobánkba.
5. Ruháinkat és ágyneműnket lakáson belül szárítsuk.
6. Mossunk hajat minél gyakrabban, akár naponta is
7. Orrjáratunkat naponta mossuk át langyos vízzel.

Ha kíváncsi arra, hogy milyen pszichés okai lehetnek az allergiának, illetve szeretné tudni, milyen ételeket érdemes enniük azoknak, akik allergiában szenvednek, kattintson ide.

Forrás:

Védekezzünk táplálkozással az allergia ellen! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik