Élet-Stílus

Május az önkielégítés hónapja

Ellentétben a közhiedelemmel, a maszturbáció nem okoz rákot, sőt, még jótékonykodni is lehet vele.

Az 1995 óta minden májusban megrendezett Masturbate-a-thon nevű esemény résztvevői legalábbis ezért csinálják. Nyilvánosan nyúlnak magukhoz több ezren, hogy ezzel hívják fel a nyilvánosság figyelmét a témára, az arról keringő tévhitekre, nem mellesleg azért, hogy különböző jótékony célokra gyűjtsenek pénzt. Az elmúlt 6 évben például már több mint 25 ezer dollárt gyűjtöttek össze, amit olyan intézményeknek adományoztak, amelyek HIV-megelőzéssel, -oktatással és -kezeléssel foglalkoznak.

Bár az önkielégítés valójában csak keveseknek ismeretlen, még ma is az egyik leginkább élő tabutémák közé tartozik, épp ezért rengeteg tévhit van ezzel kapcsolatban. És ez így van még akkor is, ha egy 2011-es felmérés szerint minden 10 felnőtt férfi közül 7 csinálja. A nőknél ez az arány valamivel kisebb: 10-ből csupán 5-en nyúlnak rendszeresen magukhoz.

Miért pont május?
A Good Vibrations nevű szexjátékokkal foglalkozó cég teljesen véletlenszerűen választotta ki a májust a maszturbáció hónapjának. A San Franciscó-i cég egyébként 1995-ben nyilvánította a májust a maszturbáció hónapjának, és az első Masturbate-a-thont is ebben az évben rendezték meg.

A szakemberek szerint a maszturbáció – amit a többség még pubertásban kezd el – jót tesz a testnek. Ez nagyban ellentmond azoknak a tévhiteknek, amelyek szerint az, aki túlzásba viszi az öncirókát, az rákot és egy sor különféle szexuális problémát kockáztat.

Előnye viszont annál több van: például, hogy segít felfedezni a testünket, javítja az énképet, az önbecsülést, segít az alvásban és csökkenti a stresszt. A férfiak egészségének különösen jót tesz, legalábbis azon ausztrál kutatók szerint, akik váltig állítják, a gyakori maszturbáció csökkenti a prosztatarákos megbetegedések esélyét. A rákkeltő anyagok (úgynevezett karcinogének) ugyanis a prosztata ejakulációs váladékában raktározódnak, amik gyakori önkielégítéssel kimoshatók a szervezetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik