Élet-Stílus

8 ok, amiért érdemes jól megrágni az ételt

Bár szinte soha nem gondolunk ebbe bele, nem szabad elfelejtenünk, hogy a rágás mennyi mindent befolyásol az emésztésünkben. Mondunk 8 érvet, hogy miért rágjunk meg minden falatot legalább 30-szor.

1. Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során. A fogak a falatokat összeaprítják, a nyál pedig elkezdi elemeire bontani. A keményítő és a szénhidrát emésztése már a szájban kezdődik, ha ennek nem hagyunk kellő időt, akkor többek között a hasnyálmirigyet állítjuk nagyobb feladat elé.

2. Segíthet megőrizni ideális súlyunkat, illetve akár fogyhatunk is abban az esetben, ha menüinket nem nagy rohanásban fogyasztjuk, és minden esetben az ételre koncentrálunk. Ennek oka, hogy alapos rágás mellett hamarabb lesz teltségérzetünk.

3. Ha az ételt nem rágjuk meg, az energia nem hasznosul belőle megfelelően. Az emésztőnedvek ugyanis nem “férnek” hozzá, emiatt erjedés és rothadás indulhat meg a tápcsatornában, annak pedig jól ismert következménye a puffadás és a gyomorsav túltengése, kellemetlen hasfájás kíséretében.

4. A falat szájba kerülése a gyomornedvek kiválasztására is hatással van. Serkenti a vékonybél és a hasnyálmirigy működését, a máj pedig több epesavat termel. A vastagbél munkáját is nagyban megkönnyíti, ha nyelés előtt többet rágódunk egy falaton: a bél perisztaltikus mozgásait ugyanis szintén a rágás váltja ki.

Ha még többet szeretne tudni, kattintson ide.

Forrás:

8 ok, amiért érdemes jól megrágni az ételt (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik