Élet-Stílus

Iktassunk be időnként gluténmentes diétát!

Nem csak a lisztérzékenyeknek érdemes olykor-olykor beütemezni egy rövid ideig tartó gluténmentes diétát.

A gabonatermékek (kenyér, tészták, sütemények) hosszú éveken keresztüli fogyasztása a bélbolyhok ellaposodásához vezet. Ennek következményei lehetnek: emésztetlen tápanyagok bélfalra rakódása, elégtelen tápanyag-felszívódás, vitaminhiány, gátolt kalcium felszívódás (csontritkulás), immunrendszer legyengülése, gombásodás, candida, hüvelyfolyás, ciszták belsőleg, idegesség, nyugtalanság, kimerültség, fáradtság. A tünetek változhatnak és visszatérhetnek, de maga a kiváltó ok nem szűnik meg. A diéta egy életre szól: akkor sem hagyható abba, és továbbra sem fogyasztható gluténtartalmú élelmiszer, ha a tünetek megszűnnek. A betegség nem nőhető ki, de helyes étrend hatására a bélbolyhok regenerálódnak, és a gluténérzékenyek teljes életet élhetnek. Jelenleg a betegség egyetlen hatékony kezelése a gluténmentes diéta, melynek pontos betartására minden körülmények között törekedni kell.

A legújabb kutatások szerint a várandósság ideje alatt a kismama szervezetébe a táplálékkal bevitt nehézfémsók, valamint a gluténalapú termékek fokozott fogyasztása mind elősegíti a betegség kialakulását.

Mi a glutén?

A glutén a gabonafélék közül a búzafélékben (búza, tönkölybúza, durumbúza, kamut), árpában és rozsban található fehérje, és a szép, térhálós (szivacsos, ám mégis rugalmas) tésztaszerkezetért felelős sikér egyik komponense. A gluténmentes étrendben kerülni kell a fenti gabonákat bármilyen formában tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Tán furcsán hangzik, de pl. a zsemlét tartalmazó véres hurka, a búzafehérjével feljavított májkrém, vagy a csokoládék többsége is tartalmaz glutént.

Ha szeretné tudni, hogy miért érdemes időről-időre beütemezni a gluténmentes diétát, kattintson ide.

Forrás:

Iktassunk be időnként gluténmentes diétát! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik