Élet-Stílus

A napfény megelőzi az infarktust?

Azok is gyorsabban gyógyulnak a napfényben, akik már átestek a betegségen.

Ki hinné, hogy a szívinfarktust olyan egyszerű módon is megelőzhetjük, mint hogy kifekszünk egy kicsit a napra? Pedig az orvosok egy része állítja, az erős fénynek – és a napfénynek is – megvan az a jó tulajdonsága, hogy csökkenti a szívinfarktus kockázatát, vagy, ha ehhez már késő, javítja a szívinfarktuson átesett betegek gyógyulási esélyeit.

Hogy mégis hogyan? A Colorado Egyetem kutatócsoportja a téma vizsgálata közben talált egy Period 2 névre hallgató proteint, ami kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogyan és milyen gyorsan gyógyulunk fel a szívinfarktusból.

A szívroham alatt – miközben kevés, vagy egyáltalán semennyi oxigénhez jut – a szív kénytelen átállni megszokott “üzemanyagáról”, a zsírról, a glükózra. Enélkül a váltás nélkül a sejtek elhalnak és a szív súlyosan károsodik. Itt jön a képbe a Period 2 nevű protein, ami erős fény hatására is működésbe lép, és hatékonyan segíti a szivet ebben az üzemanyagváltásban.

Bár a kutatók szerint a felfedezés komoly eredmény, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek ahhoz, hogy pontosan megtudják, hogyan tud egy protein ennyire hatékonyan beavatkozni a szív anyagcseréjébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik