Élet-Stílus

Veszélyes kór fenyegeti a kutyákat

A fertőzést csakúgy, mint a Lyme-kórt és a fertőző agyvelőgyulladást, a közönséges kullancs terjeszti.

Bár Magyarországon embernél még nem észlelték, a kullancsok által terjesztett Babesia canis kórokozó a kutyák esetében itthon is komoly fejtörést okoz. Sőt mi több, évek óta egyre nő azoknak a négylábúaknak a száma, akiket az általuk okozott babézia nevű betegséggel kellett kezelni.

Mi az a babézia?

A betegség neve vagyis a fertőző vérfesték-vizelés mutatja a lényegét is: a kullancs nyálmirigyében megtelepedő kórokózó károsítja a vörösvérsejteket majd veseelégtelenséget, vérszegénységet okoz. Dr. Kapiller Zoltán kullancsszakértő korábban azt nyilatkozta, hogy a kórokozó évekkel ezelőtt még csak és kizárólag a csalitjáró pocok kullancsában volt megtalálható, ám az utóbbi években már – az emberekre és az állatokra is egyaránt veszélyes, közönséges kullancspopulációt is fertőzi.

Veszélyes az emberre?

Magyarországon mindeddig nem regisztráltak egy olyan esetet sem, amikor a Babesia canis okozott volna betegséget, ám ez nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk. Afrikában és az Egyesült Államokban egyre gyakoribb ez az olykor halálos kimenetelű betegség, ami az embernél heves, influenzaszerű tünetekkel kezdődik és magas lázat, rossz közérzetet és hányingert okoz.

A későbbi szakaszában szervi problémák lépnek fel: lép-, máj- és veseelváltozások, amik akár vérvizelést is okozhatnak.

Jó tudni, hogy a betegség ellen egyelőre nincs semmiféle oltóanyag, így annak, hogy megfelelő öltözékben, kullancsriasztókkal felszerelkezve menjünk a szabadba, vagy erdei túrákra, különösen nagy a jelentősége.

Mi a helyzet a kutyákkal?

Az állatorvosok sajnos országszerte egyre több babéziás kutyával találkoznak, ezért fontosnak tartják, hogy a gazdik tisztában legyenek a kezdeti tünetekkel és a betegség pontos terjedésével, hogy kedvencüket időben orvoshoz vigyék.

A betegség a kezdeti stádiumban jellegtelen, a kutya bágyadt, levert (a magas láztól), étvágytalan és nem játszik, jobbára csak fekszik. Sokszor jelentkezik hányás, ritkábban idegrendszeri problémák, ám minden tünet közül a legjellegzetesebb – a gazdák többsége ilyenkor fordul orvoshoz – az, amikor az állat sötétbarnát kezd vizelni.

Ha a babéziát időben észreveszik és kezelik, akkor a gyógyulás esélye nagy: a kezelt állatok jól reagálnak a gyógyszerekre és meggyógyulnak, kezelés hiányában azonban el is pusztulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik