Élet-Stílus

Nem lesz féltékeny a testvér, aki ott van a szülésnél?

Szakemberek szerint jót tesz a testvérek közti kapcsolatnak, ha az idősebb végignézi a kisebb születését.

A gyakorlat, miszerint a szülőágy mellett nem csak az apa, hanem az idősebb testvérek is ott vannak, bármilyen furcsa, egyáltalán nem újkeletű. Amerikában például a 80-as években nagyon sok olyan bába dolgozott, akik a szülőágy köré gyűjtötték az egész családot, hogy ezzel a tapasztalattal erősítsék a családi kötelékeket.

Most, néhány évtizeddel később a szokás újra elterjedni látszik: egyre több amerikai kórház jelezte már, hogy a szülők azzal a kéréssel keresték meg őket, hogy a szülőszobába bevihessék idősebb gyermeküket is. Azt remélték, hogy ezzel elejét vehetik a testvérféltékenységnek.

Bár a szakemberek és az orvosok nem zárkóznak el teljesen a gyakorlattól, egy erre vonatkozó felmérés szerint a kórházaknak csupán nagyon kis hányada engedélyezi, hogy a gyerek is ott legyen a szülésnél. Szerintük a gyereken múlik, hogy fogadja a látványt, hiszen a kicsik egy részét sokkolhatja a vér, az édesanyjuk fájdalma és a sok orvos látványa is.

További gondot jelenthet az is, ha a kisgyerek nem tud viselkedni a szülőszobában, ami nem csak az orvosoknak, de a szülő nőnek is felesleges fejtörést, stresszt okoz egy amúgy sem könnyű helyzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik