Élet-Stílus

Mérgező radír, veszélyes vibrátor

Vajon tudják a diákok, hogy miközben szórakozottan a ceruzájuk végén lévő radírt rágcsálják, mérgező anyagokat juttatnak a szervezetükbe?

Nemrég 140 környezetvédő csoport közös jelentést adott ki, amely kimutatta: az európai üzletekben forgalmazott számos mindennapi használati tárgy tartalmaz potenciálisan veszélyes kemikáliákat – a cipőktől a radírokig, a tolltartóktól a szexuális játékszerekig.

A vizsgálat a ftalátokra összpontosított. Ezeknek a vegyi anyagoknak a felhasználását a gyerekjátékokban 1999 óta tiltják az Európai Unióban, mert attól tartanak, hogy befolyásolhatják a gyermekek nemi fejlődését. Az Európai Környezeti Hivatal (EEB) egyik tanulmánya nemrégiben megállapította, hogy gyerekek által használt egyéb termékekben mégis megtalálhatók a vegyületek, sőt azok közül sokat szupermarketekben is forgalmaznak. Ráadásul a kereskedők jelentős része nem is ismeri azokat a szabályozásokat, amelyek szerint tájékoztatniuk kellene a fogyasztókat az általuk forgalmazott cikkek ftaláttartalmáról.

Mintegy 25 fajta ismert ezekből a vegyületekből, és az elmúlt évtizedekben egyre sűrűbben alkalmazták különböző változataikat a műanyagok puhítására. Ma már mindenütt megtalálhatók: a levegőben, a falakon, a konyhák és fürdőszobák linóleum padlóján, a műanyag használati eszközökben, az autók belső felületein vagy a kormánykerekek burkolatán, sőt az élelmiszerekben, a testápolókban, a mosóporokban és a csomagolóanyagokban is. Sok kutató szerint beépülnek az emberi szervezetbe, kimutathatók az anyatejben, bejutnak akár a magzatba is.

A világ vegyipara évente mintegy 6 millió tonna ftalátot állt elő. Sok tudós és egyre több kormány is gyanítja, hogy ezek az anyagok felelősek azért, hogy az utóbbi évtizedekben a férfiak termékenysége világszerte erőteljesen csökkent. A fejlett országokban számos tanulmány mutatta ki, hogy az utóbbi évszázadban a spermaszám a felére esett vissza a férfiaknál. A ftalátoknak tulajdonítják a magzati fejlődés időszakában kimutatható szexuális problémák sokasodását is: patkánykísérletek szerint a ftalátok leállítják a tesztoszteron hormon termelését, és egyes tanulmányok hasonló hatást feltételeznek az embernél is.

Az EU bizonyos ftalátok jelenlétét nemcsak a játékok, de a kozmetikumok és a festékek esetében is tiltja, és vizsgálatokat folytat arra vonatkozóan, hogy kiterjessze-e a tiltást más termékekre is. Ez azonban éveket vesz igénybe. Az Egyesült Államok 2008 óta korlátozza a vegyi anyagok felhasználását a játékokban, Ausztrália nem engedélyezi olyan termékek forgalomba hozatalát, amelyek ftaláttartalma meghaladja az egy százalékot.

Ha kíváncsi arra, hogy miért veszélyesek a ftalátok és hogy védekeznek ellene Európában, kattintson ide.

Forrás:

Mérgező radír, veszélyes vibrátor (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik