Élet-Stílus

Inkontinencia: struccpolitika helyett tudatosság!

Sokan kétségbe esnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinensek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni.

Sokan kétségbe esnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinensek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni, pedig kis odafigyeléssel nagyon is sokat tehetnek azért, hogy életminőségünk javuljon.

A tudatos odafigyelés eredménye nem marad el

Inkontinenciában sokkal többen szenvednek, mint gondolnánk, csakhogy az érintettek nagy része szégyell problémájával szakemberhez fordulni. Ma Magyarországon közel félmillió ember szenved e betegség valamelyik fajtájától. A nagy rizikófaktorú csoportba sorolhatók a többször szült édesanyák, a középkorú – negyven év feletti – nők és az ötven év feletti férfiak. Közülük sokan teljesen kétségbe esnek, mert nem látnak kiutat problémáikra, pedig ha életmódjukban markáns változtatásokat hoznak létre, akkor a betegség tünetei enyhíthetők, és nagymértékben javulhat az életminőségük is. Az inkontinenciában szenvedőknek érdemes tudatosan odafigyelniük a rossz beidegződések elhagyására.

Nem mindegy, mit iszunk, mikor és mennyit

Naponta javasolt másfél-két liter folyadék elfogyasztása, mert a vizelet besűrűsödése fokozza a fertőzések és a hólyagirritáció veszélyét. Általánosan elfogadott tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás egészségkárosító hatású. Fokozottan igaz ez az inkontinenciában érintettekre. Számukra nem javasolt az alkoholfogyasztás, és kerülniük kell a koffeintartalmú, valamint szénsavas üdítőitalokat is, mivel ezek a folyadékok irritálják a húgyhólyagot. Elősegíti az éjszakai pihenést, ha lefekvés előtt két-három órával már nem történik folyadékbevitel.

Az aktív sportélet szintén segíthet

Fontos pillér az inkontinencia kezelésében az intimtorna. Ha néhány gyakorlatot elsajátítunk, és azokat nap mint nap gyakoroljuk is, elérhetjük, hogy a vizelet megtartásáért felelős izomzat. Kerülni kell viszont a túlzott fizikai aktivitást, a megerőltető sportokat. A rendszeres túrázás, séta, úszás és kerékpározás mind megfelelő kiegészítő testmozgás lehet az inkontinencia “saját kezelésére”.

Ha kiváncsi, még mire kell odafigyelni, kattintson ide.

Forrás:

Inkontinencia: struccpolitika helyett tudatosság! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik