Élet-Stílus

Miért nyílik ma cipzárral a Google?

audi-gyarlatogatas(960x640).png (audi gyárlátogatás)
audi-gyarlatogatas(960x640).png (audi gyárlátogatás)

A keresőóriás az eszköz 122 évvel ezelőtt született feltalálójára emlékezik.

A svéd elektronikai mérnök, Gideon Sundbäck neve mára egybeforrt látszólag jelentéktelen és egyszerű találmányával, a cipzárral. Nem véletlenül, mind utóbb kiderült az összes találmánya közül ez lett a legnagyszerűbb, olyannyira, hogy most, majd 100 évvel a feltalálása után még mindig megkerülhetetlen.

Sundbäck egyébként egy már meglévő, korábbi cipzárt egészített ki egy nyitást és zárást segítő kis kocsival. 1913-ban mutatta be a nagyközönségnek, de a köztudatba csak akkor épült be igazán, amikor az Egyesült Államok haditengerészete is rendelt az újdonságból.

Akkoriban elsősorban még nem a ruhadarabok, hanem a csizmák és a dohányt tartalmazó erszények szerves alkotója volt: ezeknek köszönheti a nevét is. Az 1923-as B.F. Goodrich-féle “zipper” szó a hosszú, de legalább kimondhatatlan “Automatic Continuous Clothing Closure/Clasp Locking Device-t (szó szerinti fordításban automatikus folyamatos ruházati bezáró/kapcsos záróeszköz) váltotta.

És hogy mikor lett a farmerek és egyberuhák megkerülhetetlen, mondhatni egyik legfontosabb része? Az elnevezés után erre még jó 20 évet kellett várni, először a második világháború alatt sikerült utat törnie a divat világába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik