Élet-Stílus

Az olvasás az agyat is karban tartja

A rendszeres olvasás állítólag képes arra, hogy kordában tartsa az öregedéssel együtt járó szellemi teljesítménycsökkenést is.

Míg teljesen természetes módon megyünk el edzeni azzal a céllal, hogy izmainkat megmozgassuk, addig a szellemi fogaskerekeinket nem olajozzuk tudatosan. Pedig agytekervényeink frissen tartását már azzal is segíthetjük, ha rendszeresen könyvet veszünk a kezünkbe. Ennek oka nem más, mint az, hogy ez a tevékenység valójában egy bonyolult és összetett szellemi folyamat, amely segíti agyunk frissen tartását.

“Az olvasást a többség passzív szórakozásnak tekinti, pedig ez esetben korántsem erről van szó. Ennek oka pedig az, hogy a szépirodalom és a költészet – mert nem a hivatalos szövegekre vagy a telefonkönyv tanulmányozására gondolok – ennél jóval többet jelent” – mondta el a Házipatikának Prof. Dr. Rajna Péter elme- és ideggyógyász, majd ki is fejtette ennek lényegét: “Egy-egy regény vagy novella olvasása hihetetlenül aktív és kreatív folyamat, mégpedig azért, mert közben több eredeti élményhez is juthatunk. Ennek oka főképp az, hogy valamilyen szinten minden ilyen mű hiányos. Hiszen még az ezeroldalas regények sem tudnak egy adott helyzetet teljes mértékben visszaadni. Azt persze meghatározza a szerző, hogy a maga részéről mit tart fontosnak, hiszen azt írja le és emeli ki, de a többit az olvasóra bízza” – magyarázta a professzor. Mint mondta, egy-egy mű megértéséhez az olvasóknak párbeszédekből és leírásokból kell megalkotniuk a teljes képet, ez pedig nagy kreativitást, komoly agymunkát igényel. Nem véletlen, hogy a legkorszerűbb tudományos kutató módszerek, képalkotó eljárások jól mutatják, hogy olvasás közben egész agyi hálózatok aktiválódnak, nem csak tisztán az olvasási vagy a látási központ.

Egyszemélyes útikalauz

Az olvasás nemcsak segít karbantartani az agyat, hanem az időskori kóros szellemi hanyatlást is segíthet megelőzni. Emiatt pedig különösen nagy jelentősége van annak, hogy sokat és rendszeresen olvassunk. Azt azonban tudnunk kell, hogy a könyvforgatást nem elég akkor elkezdenünk, amikor már érezzük agyunk fáradását: “Fontos, hogy már fiatal korunkban is minél többet olvassunk, ne csak akkor, amikor már idősödni kezdünk. Minderre azért van szükség, mert idősebb korunkra az olvasásnak már egy jól begyakorolt tevékenységnek kell lennie” – hangsúlyozta a szakértő.

Ha kíváncsi, miért hatékony az olvasás az Alzheimer-kór ellen is, kattintson ide.

Forrás:

Az olvasás az agyat is karban tartja – az ideggyógyászt kérdeztük (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik