Élet-Stílus

Alábecsüljük a kézmosás fontosságát?

Noha már több mint 150 éve tudjuk, hogy a fertőzések ellen a kézmosás az egyik legegyszerűbb megoldás, sokan még most is elfelejtkeznek róla.

Pedig a kézmosás tényleg egyszerű, nem vesz igénybe sok energiát, és mégis óriási segítség a hetekig elhúzódó és kellemetlen betegségek ellen. Azért jelenthet igazi megoldást, mert a test első védelmi vonalát, a bőrt – azon belül is elsősorban a kezet – fertőtleníti, ahol napközben a legtöbb baktérium gyűlik össze.

Ha ilyen koszos kézzel a szemünkbe, vagy a szánkba nyúlunk, akkor a kórokozók akadálytalanul jutnak a szervezetünkbe. Hogy mindezt megelőzzük, elég csak rendszeresen és alaposan kezet mosni, de nem mindegy mikor. A szakemberek azt javasolják, hogy étkezés, sérülések ellátása vagy kontaktlencse behelyezése előtt, nyers hús, szárnyasok előkészítése, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után mindig szánjunk időt az alapos kézmosásra.

Az sem mindegy, hogy mosunk kezet: a kézmosás hatékonyságát növelhetjük antibakteriális szappan használatával, a kezeink erőteljes összedörzsölésével, ahogy azzal is, ha ügyelünk a körmök alatti területekre.

Mit ne tegyünk?

A fertőtlenítés szempontjából nagyon fontos, hogy lehetőség szerint kézmosáskor ne viseljünk gyűrűt, ne érintsük meg a mosdókagylót, és ne használjunk forró, csak meleg vizet, mert a forró víz hatására a bőr pórusai kitágulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik