Élet-Stílus

8 éve halt meg az első igazi üzletasszony

Estée Lauder színésznőnek készült, aztán rájött, hogy a női szépséghez és a marketinghez több érzéke van.

Amikor kiskamaszként édesapja vaskereskedésében eladóskodott, maga sem gondolta volna, hogy a Time magazin egyszer majd a 20. század 20 legbefolyásosabb embere közé választja. Pedig ezeknek az első – még csetlő-botló – tapasztalatoknak a későbbiekben komoly hasznát vette.

1906-ban még Josephine Esther Mentzerként látta meg a napvilágot, ám szülei – és főleg csehszlovák édesapja – már egész kiskorától Esty-nek becézte, ami az ő kiejtésében nagyon hasonlított az Estée-hez. Innen a későbbi névváltoztatás.

Szóval Esty gyerekkori álma az volt, hogy színésznő lesz, mint később elárulta azért, mert nagyon vágyott a sztárok életével járó csillogásra, az ékszerekre, a virágokra és persze a vonzó férfiak társaságára. Ennek ellenére sok időt töltött édesapja vaskereskedésében: itt szerezte az első tapasztalatait, mint eladó.

Néhány évvel később azon kapta magát, hogy a kereskedésnél is jobban érdekli vegyész bácsikájának munkája. “Néztem, ahogy létrehozott valamit egy titkos receptből, egy varázslatos krém színű anyagot, amivel fiolákat töltött meg.” És ekkor eldőlt, Esty innentől kezdve szinte minden idejét ott töltötte, a bőrápolók, a krémek és a legkülönfélébb kencék társáságában. Sőt, az elkövetkező 20 évét azzal töltötte, hogy nagybátyja arckrémét tökéletesítette.

Joseph Lauterrel 1930-ban házasodtak össze, két fiúk született úgy, hogy közben két évre el is váltak. A második gyerek születése után Estée újból belevágott, hogy megvalósítsa gyerekkori álmát, és színésznő legyen. A gyökeres változás akkor következett be, amikor a fodrásza, akinél éppen a haját csinálta, rákérdezett a tökéletes bőrének titkára. Lauder néhány nap múlva nagybátyja krémjeivel tért vissza és azt is megmutatta, hogy használja.

A fodrászt annyira lenyűgözte az eredményt hogy megkérte Laudert, hogy árulja a krémeket az ő boltjában. Innentől kezdve ez lett az élete. Az első saját boltját 1948-ban nyitotta, és onnantól kezdve minden egyes új üzlet megnyitóján részt vett, függetlenül attól, hogy milyen messzire kellett mennie az ünnepségre.

Azt szerette volna, ha a szépséghez minden nő hozzájuthatna és az elférne a szűkös női táskákban is. Később ez lett a névjegye, ma már szinte alig van olyan nő, akinek ne jelentene valamit Estée Lauder neve.

97 éves koráig rendületlenül dolgozott, neve pedig szép lassan egybeforrt a szépség fogalmával. 2004. április 24-én halt meg, többszervi elégtelenségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik