Élet-Stílus

5 állat allergiásoknak

Néhány ötlet azoknak, akik szeretnének állatot tartani, de az érzékenységük miatt eddig nem mertek belevágni.

Még mielőtt azonban egy társ mellett döntenek, érdemes alaposan kivizsgáltatni az állapotukat. Kideríteni, hogy az állatnak tulajdonképpen melyik része – a szőre, a nyála, a verejtéke – váltja-e ki az allergiás tüneteket. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az esetek egy jelentős részében, még csak nem is a szőr a ludas: ezekben az esetekben egy jól megválasztott fajta és némi óvatosság mellett semmi akadálya nincs az állattartásnak.

Nézzünk most néhány fajt, amit az allergiások is kipróbálhatnak:

1. Portugál vizikutya

Amerika elsőszámú kutyája, Bo Obama is ilyen fajta. A kutya hipoallergén – keveset hullatja a szőrét és állandó ápolást igényel bundája miatt: ez a két dolog pedig tökéletesen alkalmassá teszi, hogy allergiásoknak is hűséges társa legyen.

2. Teknős

Bár hozzábújni nem lehet, gondoskodni róla nagyon is: szinte semmilyen allergén anyagot nem hordoz, a kisgyerekes családoknak egyedül arra kell figyelniük, hogy olyat válasszanak, aminek tartási körülményeit meg tudják teremteni: hőmérséklet, vízmennyiség, helyigény.

3. Nyúl

Bár nem a klasszikus hipoallergén állat, a szakemberek szerint mégis alkalmas lehet arra, hogy együtt éljenek egy allergiással. A nyulak ugyanis idejük nagy részét ketrecben töltik, a szőrük illetve a szőrükre tapadt verejték és egyéb testnedv – ha odafigyelünk – csak ritkán kerülhet kapcsolatba az allergiással.

4. Hörcsög

Szinte ugyanaz igaz rá, mint a nyulakra.

5. Bichon Frise

Az apró kutyafajta azért lehet ideális társ, mert – csakúgy mint a portugál vizikutya, hipoallergén – szőre ráadásul lágy hullámokból épül fel, amit rendszeresen tisztítani kell, de ennél is jobb, hogy nehezen engedi át a verejtéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik