Élet-Stílus

Dr. Google veszélyes: a nők negyede félrediagnosztizálja magát

Az interneten egyszerűbb utánanézni egy semmiből jött tünetnek, mint időpontot kérni az orvostól.

A szakemberek kifejezetten aggódnak az internetes öndiagnosztizálók miatt: ma már szinte általánosan elfogadott, hogy ha az ember valami furcsát tapasztal a szervezete működésében, vagy különös fájdalmaktól szenved, akkor nem azonnal orvoshoz megy, hanem az interneten, barátokkal, hozzátartozókkal próbálja diagnosztizálni saját magát.

Csakhogy az öndiagnosztika – a szakemberek szerint is – veszélyes: ahhoz, hogy ne vezesse félre magát, az internetezőnek pontosan tudnia kellene, hogy mely oldalak megbízhatók és mely oldalak nem, ám az esetek többségében sajnos nem ez a helyzet.

Olyannyira nem, hogy egy 1000 nő részvételével készült brit vizsgálat szerint, az öndiagnosztizáló nők egy negyede rendszeresen félrediagnosztizálja és ami még rosszabb, ennek alapján félre is kezeli saját magát. Kiderült, hogy az érintettek hosszú napokig, olykor hetekig vártak arra, hogy az állapotuk javuljon, mielőtt – végső elkeseredésükben – orvoshoz fordultak volna.

A szakemberek szerint ez azért veszélyes, mert a hosszú – nem mellesleg felesleges – várakozás ideje alatt az enyhébb betegségekből is komoly, adott esetben veszélyes kórok lehetnek, aminek a gyógyítása is nehezebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik