Élet-Stílus

A pisilés higiéniája

Az, hogy utána kezet kell mosni, senkinek sem újdonság. De vajon azt tudjuk, hogy előtte is ajánlatos?

Gondoljatok arra, hogy mi mindent össze lehet szedni a mások mellépisilése után pisis, vízbe csobbanó és felpattanó nagydologtól szennyes vécédeszka felhajtásától! Vagy a megfogdosott kilincsektől.

Hogy miért? Mert jártunkban-keltünkben mindenféléhez hozzányúlunk. Most épp itt ül a monitor előtt, a billentyűzetet és az egeret használja – utoljára mikor takarította le őket? Vizsgálatok szerint a telefonkagyló, a billentyűzet és a számítógépes egér sokszor több baktériumnak ad otthont, mint a WC-kilincs. Ha tehát nem mos kezet pisilés előtt, akkor azt kockáztatja, hogy kórokozókat visz a nemi szervére vagy annak környékére. Ezek a nedves, meleg helyen szaporodni kezdenek, és betegségeket okozhatnak férfiaknak és nőknek egyaránt.

Persze ott az immunrendszer, aminek feladata elbánni a kórokozókkal, de az immunrendszerünk sincs mindig jó formában, ezért inkább egy kézmosás előtte, mint urológus vagy nőgyógyász utána!

Kézmosás – utána

Mint mondtuk, a vizelet steril, de csak a húgyhólyagon belül. Ráadásul a vizeletben számos olyan kiválasztott méreganyag van, amit nem feltétlenül szeretnénk – még kis mennyiségben sem – visszajuttatni a szervezetbe. És nem utolsó sorban tiszteljük meg annyival embertársainkat, hogy WC-használat után tiszta kézzel nyúlunk a kezükhöz vagy a közös használatú tárgyakhoz.

Kíváncsi arra, hogy mi az, amit egy szülőnek feltétlenül meg kell tanítani ezzel kapcsolatban gyermekének? Tudni szeretné, hogy mire való a bidé? Kattintson ide.

Forrás:

A pisilés higiéniája (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik