Élet-Stílus

5 dolog, amit sose mondj egy anyának

Nagyon rossz ötlet megdicsérni a külsejét, vagy leszólni a haját. Az igazi balhé azonban akkor tör ki, ha arról kérdezik, mikor megy vissza dolgozni.

Egy szülő általában odafigyel arra, hogy miket beszél, és arra is, hogy miket kérdez. Egyrészt azért, mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki róla a gyerekében, másrészt azért, mert már pontosan tudja, hogy mik azok a kérdések, dolgok, amelyektől anno ő is a haját tépte.

Csakhogy az ember néha elfelejt gondolkozni, és akaratlanul is olyan dolgok csúsznak ki a száján, amivel adott esetben megbánthat másokat. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek elkerülésére most összegyűjtöttük azt az öt dolgot, amit egy anyától minden körülmények között tilos megkérdezni. Különösen, ha friss anya az illető.

1. Annyira csinos vagy!

Ismerős helyzet: friss anyuka ismerősünk, akit az utóbbi időben folyton mackónadrágban és lófarokkal láttunk csak, hirtelen alkalmi ruhába öltözve, szépen kisminkelve jelenik meg. Meglepődünk? Magától értetődik, ám a pszichológusok és a gyakorló anyukák szerint ennek nem szabadna hangot adnunk. A friss anyukák ugyanis hajlamosak félreérteni a bókot, és azt hiszik, hogy egy ilyen felkiáltással valójában arra célzunk, hogy eddig igenis elhanyagolta a külsejét.

2. Olyan fáradtnak nézel ki!

Függetlenül attól, hogy tapasztalt édesanyáról vagy egy friss kismamáról van szó, kerüljük ezt a mondatot, ha beszélgetni kezdünk. Igen, még akkor is, ha valóban elgyötörtnek és nyúzottnak néz ki. Ennek ugyanis több oka is lehet, a helytelen táplálkozás, a kevés alvás, a gyógyszerek, vagy valamilyen krónikus betegség. Ha szeretnénk tudni, hogy van, inkább erre kérdezzünk rá ahelyett, hogy állítunk róla valamit.

3. Jaj, mégegy fiú? Tuti lányt szerettél volna!

Egy mondat, amit a fiús anyukák rengetegszer hallanak. Az igazán nagy baj még csak nem is ez, hanem az, amikor – főleg két vagy több fiút nevelő anyukák esetében- az illető még sajnálkozni is kezd. Sokszor ráadásul a gyerek előtt. A tapasztaltabb szülők azt javasolják ilyen esetekre hogy a gyerek neme helyett mindenki fókuszáljon arra, hogy az újszülött erős és egészséges.

4. Mikor őszültél meg ennyire?

Teljesen érthetetlen, hogy az anyák miért kérdeznek egymástól ilyen dolgokat… Elvégre, ha ezzel a kérdéssel arra célzunk, hogy észrevettük a változást, vagy azt, hogy aggódunk az állapota miatt, sokkal egyszerűbb lenne, ha egész egyszerűen ezeket mondanánk, ahelyett, hogy felesleges köröket futunk.

5. Mikor mész vissza dolgozni?

Abszolút tilos. A kérdés ugyanis – adott esetben – akár arra is utalhat, hogy az anyaságot, a gyereknevelést és a kicsi felügyeletét nem tartjuk munkának. Arról már nem is beszélve, hogy hatalmas bűntudatot indíthat el a friss anyukában is, aki rosszul érzi majd magát, hogy ő otthon “henyél”, miközben mások keményen dolgoznak. Mielőtt kicsúszna a szánkon a kérdés, gondoljuk át és ha már mindenképp kérdezni szeretnénk, kérdezzük inkább azt, hogy mik a tervei a későbbiekre vonatkozóan.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik