Élet-Stílus

Túl véres Az éhezők viadala?

Bár Suzanne Collins regénye az egymást öldöklő kamaszokról elképesztő siker, a szakemberek aggódnak.

Egy valóságshow, ahol élet-halál harc megy a győzelemért, mert a játékot csak az nyerheti meg, aki túlélte az öldöklést. Egy verseny, amit nem lehet végigcsinálni gyilkolás nélkül és amiben senki sem maradhat ártatlan. Ez a központi témája Suzanne Collins: Az éhezők viadala című regényének, ami egy trilógia első része.

A könyvből egészen eddig 40 millió példány kelt el és már mozikban az első rész filmváltozata, ami azonnal nézettségi rekordokat döntött. A gyerekneveléssel foglalkozó szakemberek – tanárok és pszichológusok – most azt találgatják, hogy milyen hatással lesz a kamaszokra az, ha ilyen sok erőszakról, kegyetlenségről olvasnak.

Tari Annamária, pszichológus, az Y generáció című könyv szerzője és a téma szakértője szerint Az éhezők viadala nem egy szokványos tiniregény, de nem is egy olyan elrettentő olvasmány, amit ne venne kezébe egy jóérzésű felnőtt sem. Úgy véli, a szerző a mai valóságról akar üzenni könyvével, a benne megjelenített erőszak pedig nem öncélú.

„A regény kíméletlen cselekmények sodrásába helyezi a tanulságot. A gyerekek nagyon nagy árat fizetnek azért, hogy tudnak kitartóak, felnőttesek és alaposak lenni. Hatalmas akadályokat küzdenek le, miközben eszközzé válnak a felnőttek világában. Ezt megütközve olvashatjuk, ugyanakkor el is gondolkodhatunk azon, milyenné válnak felnőttek egy olyan világban, amit az állandó szorongás és félelem igazgat.”

A pszichológus szerint azok a kamaszok, akik kezükbe veszik a könyvet, nem puszta erőszakkal találkoznak, hanem azon keresztül az életük nagy kérdéseivel. Mint például azzal, mi történik körülöttük a világgal és ebben hogyan találják meg a helyüket. A szakember pont emiatt nem tiltaná el a gyerekeket a könyvtől, sőt a felnőtteknek is ajánlja. „A kiégett világ ábrázolása nem nyugalmas olvasmány, de olyan tanulságok vannak benne, amiken elgondolkodhatunk” – mondja.

Ha még többet szeretne tudni a könyvről, vagy elolvasná a trilógiát kattintson ide.

A film előzetesét ide kattintva nézheti meg.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik