Élet-Stílus

Divatruhától nőiesednek a halak

Erősen mérgező, hormonkárosító anyagokkal vannak átitatva a legkedveltebb ruhamárkák termékei – állítja a Greenpeace egyik legújabb kutatása.

A természetvédelmi szervezet saját kutatása alapján azt állítja, hogy a nagy világcégek által Ázsiában gyártott, világszerte forgalmazott ruhaneműk, sportruházatok döntő többsége tartalmazza a nonil-fenol-etoxilát (NPE) nevű vegyszercsoport maradványait. Ezek az anyagok maró hatásúak, fokozottan veszélyesek a vízi élőlényekre, és emberekben is előidézhetnek hormonváltozásokat, ha szennyezett vízből származó halat fogyasztanak. Az NPE-t főleg zsír- és olajoldó képessége miatt használják a textilgyártásban, csakhogy a veszélyes vegyület a kész ruhákban is megmarad.


Fotó: MTI / Balaton József

Vándorméreg

A vegyszer közvetlen veszélyt nem jelent a ruha viselőjére, a káros anyagok legnagyobb része az első mosásnál kioldódik és a lefolyón át a természetes vizekbe kerül. Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban már évekkel ezelőtt betiltották az NPE-vegyületek alkalmazását a ruhaiparban, de a márkás cikkek döntő része a Távol-Keleten készül, ahol használatát semmi nem korlátozza. Mivel ezeket a termékeket a világon mindenütt – így Magyarországon is – forgalmazzák, a veszélyes anyagok a gyártás helyétől több ezer kilométerre is károsíthatják a természetes vizeket, közvetve a halfogyasztó embereket. A Greenpeace szerint, hogy csökkentse a kész ruha méregtartalmát, sok gyártó többször is kimossa a textilt felhasználás előtt, ám ez csak annyit jelent, hogy a veszélyes anyagok nem a Dunába vagy Földközi-tengerbe, hanem a Jangcéba és a Sárga-tengerbe ömlenek.

Elnőiesedett halak

A Greenpeace kutatásából kiderül, hogy az NPE-vegyületek hatására a hím halak hormonállománya módosul, elnőiesednek, kevésbé képesek a szaporodásra. Ebből következően csökken a halállomány, ami pedig marad, abban megtalálhatóak az említett mérgező vegyületek maradványai. Ezt a halat esszük meg. Vagyis, némileg leegyszerűsítve, a Kínában gyártott, Budapesten megvásárolt, márkás joggingból kimosott mérgeket a halas pultnál kapjuk vissza. Számítások szerint évente több ezer tonna mérgező anyag jut így a világ természetes vizeibe, azokba is, amelyek kontinensnyi távolságra vannak a bűnös textilgyáraktól.

Cél a teljes tilalom

A Greenpeace azt szeretné elérni, hogy 2014-re az egész világon tiltsák be az NPE-vegyületek alkalmazását a textiliparban. Ez a nagy divatcégek és sportruházatgyártók nélkül nem megy. A környezetvédő szervezet már együttműködik hat nagy világcéggel, amelyek vállalták, hogy erőfeszítéseket tesznek a zéró károsanyag-kibocsátásra a gyártásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik