Élet-Stílus

Csínján a gyógyszerekkel!

Fog- és fejfájás, megfázás esetén többnyire nem megyünk azonnal orvoshoz, hanem otthon keresünk valami bevált tünetenyhítőt, fájdalomcsillapítót. Az óvatosság azonban helyénvaló: nem mindegy, miből mennyit, mivel, mikor szedünk!

A gyógyszer nem leheletfrissítő cukorka!

Nem bizony, nem ajánlatos még a legismertebb, leginkább bevált szereket sem nyakra-főre szedni, hiszen ezekkel is okozhatunk magunknak túladagolást, mérgezést. Nézzük például a fájdalomcsillapítókat, amelyek közül számos vény nélkül is kapható, így enyhébb vagy közepes erősségű fájdalom esetén nemegyszer elhalasztjuk az orvoshoz menetelt, hanem ehelyett szinte találomra választunk egyet ezek közül. Pedig érdemes ezekkel is csínján bánni!

 

Más név, ugyanaz a hatóanyag

A házi patikájában szinte mindenki tart valamilyen, sőt, többféle vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Ezek általában nem túl erősek, több közülük – más-más néven – , ugyanazt a hatóanyagot, a paracetamolt tartalmazza. Ha valakinek fáj a feje, foga, nemegyszer elégedetlen az első fájdalomcsillapító hatásával, úgy érzi, nem elég gyors a bevett szer, ezért egy másikat is “utánaküld”. Nem biztos, hogy ez a második használ, ha az első sem hatott megfelelően, így esetleg nem érzi soknak a harmadikat sem. Pedig lehet, hogy bár más-más elnevezés alatt, de mindhárom szer bevételével csak ugyanazt a hatóanyagot próbálta ki a bajára, viszont így háromszoros mennyiségben vitte be a szervezetébe, ami már soknak bizonyulhat.

 

Ha kíváncsi rá, hogy ki az, aki könnyen túladagolhatja a gyógyszert, illetve arra, hogy miért fontos a kontroll, kattintson ide.

Forrás:

Csínján a gyógszerekkel! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik