Élet-Stílus

Szeretnek minket az orchideák

A 15. Nemzetközi Orchidea Kiállítás idejére a növények egy egész sportcsarnokot elfoglaltak. Megnéztük.

Az orchidea – ha jobban belegondolunk – önmagában semmi extra. Ha épp nem virágzik, akkor csak néhány barnás léggyökér és pár húsos, zöld levél… Nem a lakás dísze, na. Aztán kivirágzik és konkrétan lehetetlen betelni vele, ezt pedig évek óta egyre több magyar is tanúsítja. Mióta az első orchideák kiszabadultak a kertészetekből és megjelentek az auchanok és tescok polcain is, gyakorlatilag szerves részei lettek a magyar ablakoknak. És bár a világon több mint 30 ezer orchideafajt ismernek, itthon egyelőre főleg a jellegzetes virágú, cirmos, pöttyös és egyszínű lepkeorchidea fogy.

Bírja a strapát

Jó hír, hogy a ma vásárolt orchideák zöme meg is marad. Ami azt jelenti, hogy már nem kell instant trópust csinálni a lakásunkból és gatyára vetkőznünk csak azért, hogy kedvenc növényünknek is ideálisak legyenek a körülmények. A mostanság kapható növények ugyanis pont abban a környezetben szeretnek lenni, mint mi. Alapszabályok azért még így is vannak. Ezeket azért érdemes betartani, hogy az orchideánk ne csak sokáig éljen, de adott esetben szaporodjon is.


A képre kattintva előtűnik néhány érdekes faj!
Fotó: Vanik Zoltán

Ilyen például a fényre vonatkozó: nyáron az ablak és a függöny mögé, télen – a kevesebb napfény miatt – az ablak és a függöny közé kell tenni. Ha csak tehetjük esővízzel, vagy hólével locsoljunk, ha a hosszú szárazság miatt ilyen nincs, használjunk forralt vizet, de csak akkor, ha a növény szomjas. Hogy az mikor van? Emeljük meg az orchideát, és ha könnyűnek érezzük, locsoljunk.

A szomszédasszonyé bezzeg virágzik

Jó, ha tudjuk, hogy csakúgy, mint minden élőlény, az orchideánk is igazi egyéniség. Vagyis még a leggondosabb ápolás és szeretet ellenére is csak akkor fog virágozni, amikor ahhoz kedve van. Egy perccel sem korábban. Olykor – nem is olyan ritkán – előfordul, hogy egy növény évekig nem hoz virágszálat, cserébe a szünet után – kárpótlásul – minden addiginál nagyobb virággal köszöni meg a türelmet.

15. Európai Orchidea Kongresszus és Kiállítás (2012. április 12-15.)
– a budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják összesen 7000 négyzetméteren
– eddig soha nem látott, nagyszabású, nemzetközi bemutató
– az eseményen amerikai és távol-keleti botanikusok és európai orchidea társaságok is részt vesznek
– több mint 100 kiállító és 30 külföldi előadó
ritka fajok, melyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik