Élet-Stílus

Így gazdagodhat meg otthonról

Magáningatlan, de idegenek járnak fel turkálni. Egy családi ház, ahol pincér helyett a tulajdonos szolgálja fel a rántott húst; és egy lakás, ami nem kocsma, de isznak benne. Pénzkereseti tippek „otthonülőknek".

Szobabutik, lakásétterem, lakáskocsma – nem is gondolnánk, mi mindenre jó egy ingatlan. Hogy a nehezedő megélhetési körülmények vagy csupán a magyar leleményesség és kiskapukeresés hatására-e, de egyre többen rukkolnak elő egyedi megoldásokkal. Összegyűjtöttük a legújabb őrületeket.

Turkáljon másnak a lakásán!

Szinte már havonta nyílik lakásból kialakított turkáló Budapesten, egyfajta alternatívát nyújtva azoknak, akik a bevásárlóközpontok és a körúti ruhaboltok tucatmárkái helyett egyedi, a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek kultikus darabjaival szeretnék színesíteni gardróbjukat. A használt ruha (second hand) és a vintage boltok kínálatának különleges ötvözetei ezek, ahol az alacsony ár és a kiváló minőség mellett a remek hangulat is garantált.

Ilyen, körfolyosós, nagypolgári lakásból leválasztott „szobabazár” nyitja meg kapuit pénteken este a belvárosban. Az Antifactory Vintage Home Shop hétköznap délután és hétvégén is várja az egyedi ruhákra vágyó „turkálóőrülteket” a Nagymező utcában. A második emeleti, hatvan négyzetméteres lakásboltban a zöld műbőr dzsekitől kezdve, a mintás rakott szoknyán át, a westerncsizmáig szinte bármi megtalálható, 1500 forinttól 8000 ezer forintig.

„Régi, egyedi stílusú, használt, de jó minőségű ruhákat kínálunk. Vannak köztük feltűnőbbek és kevésbé kihívóak is. Mind saját darabok. Van olyan ruha, ami édesanyámé volt, illetve nagymamám kalapjaiból is árulunk néhányat. Többségüket átalakítjuk, de van, mikor egyáltalán nem kell hozzájuk nyúlnunk, mert egyszerűen tökéletesek. Egyfajta önmegvalósítás ez, és nem csak számomra, a vásárlók számára is. Hiszen amellett, hogy olcsón juthatnak hozzá különleges darabokhoz, segítünk nekik a stílusuk kialakításában is. Sőt, a hétvégi buli előtt akár ki is sminkeljük őket, és a hajukat is beszárítjuk – mondta a Hír24-nek Stefánkovits Fanni tulajdonos, aki barátnőjével együtt vágott bele a saját vállalkozásba.


Saját cuccok és anyu holmijai
Fotó: Neményi Márton

A 21 éves lány szerint megélni ebből biztosan nem lehet, legalábbis egyelőre. Az egyetem mellett viszont jól jön a pluszjövedelem. Minden egyes vásárlásról nyugtát adnak, ha pedig beindul az üzlet, céget alapítanak. Hosszú távon gondolkodnak.

Lehet máshogy is…

Akit nem érdekelnek a ruhák és a legújabb divathullámok, vagy egyszerűen csak „mozgalmasabb” pénzkereseti lehetőségre vágyik, számos – jól bevált, illetve még csak gyerekcipőben járó – alternatíva közül választhat. Például fakanalat ragadhat és mesterszakácsokat megszégyenítő profizmussal rendezhet vacsorapartikat, vagy húszliteres hordóra és csapolópultra cserélheti az ünnepi porcelánkészlettől és kristálypoharaktól roskadozó családi vitrint.

Süt, főz, nem szakács

Aki szeretné összekötni a kellemeset a hasznossal, és követni akarja a trendet, lakáséttermet nyit. Külföldön már régóta ismert ez a vendéglátási forma, de itthon csak most kezd divatba jönni. A legtöbb ilyen étterem híre szájról szájra terjed, de van olyan is, amit könnyűszerrel megtalálunk az interneten. A szeánszok lényege, hogy a családias légkörre vágyó ínyencek egy előre megbeszélt időpontban felkeresik a kiszemelt objektumot, ahol kiváló ételekkel és italokkal kényeztethetik ízlelőbimbóikat – általában egy előre meghatározott összeg fejében.

Bay Éva, a lottósorsolás egykori háziasszonya tavaly döntött úgy, hogy elköszön a képernyőtől, de mivel a pörgésről nem szándékozott lemondani, cselhez folyamodott. Saját lakáséttermet nyitott, ahol valóságos gasztrosokk vár az ízlelőbimbókra. A menü rendszerint megbeszélés tárgya, az ellenérték pedig a vendégek megítélésére van bízva. A gasztrobulik híre futótűzként terjedt el. Ma már hetekkel korábban be kell jelentkeznie annak, aki belekóstolna Évi főztjébe.

Az egykori bemondónő gasztrobulijáról és az első roma lakásétteremről szóló írásunkat elolvashatja itt és itt.

Nem kocsma, de isznak benne

Mint arról korábban beszámoltunk, Budapest első közösségi dohányzóhelye idén februárban nyitotta meg kapuit az egykori becsületkasszás kávézó, a Zacc helyén – a Ráday utcából nyíló Köztelek utcában. A Skanzenben nem tiltott, sőt egyenesen szabad dohányozni: erre utal a hely tematikája is: a falakat a Dohánymúzeum kollekciójának egy része borítja.

A közösségi dohányzóhelyen egyébként a fizetés továbbra sem úgy megy, mint a többi kocsmában. Csakúgy, mint elődjében, a Zaccban, itt is becsületkassza működik. Nincs pult, a kézműves söröket futárszolgálat szállítja, ebből a nagyon szomjasak akár egy egész hordót is rendelhetnek.

Az úgynevezett „közösségi dohányzóhelyek” egyébként gombamód szaporodnak a fővárosban. Csakúgy, mint a lakásboltokat, ezeket is magánlakásokon rendezik be, és a megtévesztésig hasonlítanak a klasszikus kocsmákhoz. A vállalkozás létrehozói azt mondják, ők nem vendéglátóhelyet, hanem klubot üzemeltetnek: lakásukon fogadnak embereket, akiknek megengedik a dohányzást. Ám hiába a sajátos magyarázat, az ÁNTSZ könnyen keresztbe tehet a leleményes kocsmárosoknak. Szerintük ugyanis a magánlakás abban a pillanatban, hogy szolgáltatást nyújt – vagyis helyet biztosít magánszemélyeknek, akár dokumentálható ellenszolgáltatás nélkül -, közforgalmú hellyé válik, és érvényes rá a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály; azaz tilossá válik a dohányzás. Ez pedig azt jelenti, hogy április 1-je óta szankcionálhatók is: a tulajdonos 250 ezer forintig terjedően, mint közforgalmú intézmény 2,5 millió forintig büntethető.

Bevállalósabb, 18 éven felüli olvasóinknak bónusz tipp: búvóhely pároknak néhány órára. Ha nagykorú, kíváncsi, és nem fél, hogy hamar megöregszik, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik