Élet-Stílus

Mosódió: a bőr- és környezetbarát tisztítószer

Vannak, akik érzékeny bőrű családtag, vannak, akik kisbaba, míg mások környezetvédelmi okok miatt találnak rá a mosódióra mint megoldásra.

Mi fán terem?

Természetesen nem a mi éghajlatunkon gyakori diófa terméséről van szó. A mosódió is fán terem, de ez a fa a szappanfélék családjába tartozó Sapindus Mukorossi vagy a Sapindus Trifoliatus a trópusi-szubtrópusi területeken, főleg Indonéziában és Dél-Indiában őshonos. Az extremitások fája: akár 18 méteresre is megnőhet, 9 év alatt fejlődik ki, utána viszont mintegy 90 évig termeli a termését, amit mi mosódiónak hívunk. Az termés “aratása” szeptembertől februárig tart, ezután a héját napon szárítják ki, majd becsomagolják, hogy a világ minden tájára eljuthasson. A mosódió előállításához nem használnak vegyszereket, egyedül szállítása jelent környezeti terhelést, későbbi használata során viszont behozza ezt a hátrányt.

Hogy működik?

A termés héja felületaktív szaponinokat tartalmaz, melyek úgy hatnak, mint a szappan, azaz micellák formájában eltávolítják és oldják a zsíros szennyeződéseket. Ez az anyag magas, 14%-os koncentrációban van jelen a mosódió héjában, de sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos mosószerek: nem roncsolja az anyag szerkezetét és megóvja a színeket is. Ráadásul környezetbarát, hiszen a szaponinok a környezetben teljesen elbomlanak, azaz ha mosódiót használunk mosáshoz, nem terheljük meg az élővizeket vegyszerekkel. Az elhasznált héjat – ha nem használtunk semmi mást, csak mosódiót – pedig komposztálhatjuk vagy simán dobjuk a szemetesbe, le fog bomlani. Fehér ruhákhoz érdemes fehérítő sót adni, mert a termés önmagában nem fehérít.

Ha kíváncsi, hogy kik és mire használhatják, kattintson ide.

Forrás:

Mosódió: a bőr- és környezetbarát tisztítószer (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik