Élet-Stílus

Mitől lesz kényelmes a magas sarkú?

Mindössze három „apróság” dönt arról, hogy a nők a fellegek közt, vagy épp a pokolban járnak-e.

 

Francesco Russo cipőtervező: nem csoda, hogy imádja a cipőket, no és persze a szép, kecses női lábakat is legalább ennyire. Épp ezért sosem tenné meg azt a borzalmat, hogy olyan cipőt készít, ami kényelmetlen, vagy ami még rosszabb, töri a lábat. Szerinte a jó magas sarkúnak három fontos pontja van, aminek mindenképpen stimmelnie kell, különben kész a katasztrófa.

Az első és legfontosabb a sarok. Ennek a stabilitásán és merevségén, illetve a rögzítési pontján áll vagy bukik a magas sarkú kényelme: ha nem a megfelelő helyen (pontosan a sarokcsont közepénél) rögzítik a fém sarkakat a cipő talpához, akkor nem lesz megfelelően kiegyensúlyozva. Ez pedig baj, méghozzá azért, mert a nők súlyuk egy részét – olykor – a sarkakon pihentetik. Ha a cipő instabil, ezt nem tehetik meg.

És máris elérkeztünk a legfontosabb ponthoz: a cipők orrához. Ennek is a súlyelosztás miatt van különösen fontos szerepe, hiszen – kényelmes sarkak ide vagy oda – a nők nagy többsége a súlyát a lábának az első részére helyezi, ha magas sarkút visel. Vagyis, ha a cipőjük orra nem megfelelő, azt néhány perc – de legfeljebb egy óra után – azonnal érzik, kellemetlen égő érzés formájában. És akkor a hólyagokról és a bütykökről még nem is beszéltünk.

Ezek után az utolsó fontos rész a cipőnek a hátsó része, ami körbeöleli a női sarkakat. A szakember meg van róla győződve, hogy ha ez a rész jó alapanyagból készült és elég – de nem túl – merev, akkor a cipő kényelmes lesz.

A jó/rossz hír az, hogy mindenkinek másmilyen a lába, így az, aki talál egy számára kényelmes, nem egyedileg készített cipőt, az érezze magát nagyon szerencsésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik