Élet-Stílus

Földrengés: nincsen veszélyben magyar turistacsoport

A súlyos természeti katasztrófa által leginkább sújtott Jáva és Szumátra nem tartozik a magyar utasok kedvenc desztinációi közé.

A magyar utazási irodák Jávára és Szumátrára rendszerint nem szerveznek utakat, mivel kevés az érdeklődő, nem annyira ismert és biztonságos, az ár pedig horror lenne – mondta el a Hír24-nek Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda vezérigazgatója. Ugyan évente 50-100 magyar eljut az említett helyekre, ám nem szervezett utazás keretében.

A csendes-óceáni térségbe (különösen Indonéziára, Thaiföldre) szervezett utak december-január hónapokban tetőző szezonja amúgy is már február végén-március elején lejárt – hangsúlyozta Zám Tibor -, most már inkább a tavaszi desztinációk (Egyiptom, Tunézia, stb.) dominálnak, valamint hamarosan már a nyári – a mediterrán térségbe szervezett – utak szezonja köszönt be.

Mint Lovas Edina, a Vista utazási iroda marketingvezetője lapunknak elmondta, ők sem szerveznek csoportos utakat Jávára és Szumátrára, egyéni utazók azonban olykor megcélozzák ezeket a desztinációkat, ideszóló repülőjegyeket ugyanis már adott el több alkalommal az utazási iroda. A földrengés és cunami által sújtott térségben elsősorban Balira és Thaiföldre szerveznek a Vistánál is utakat, oda nagyobb az érdeklődés azok körében, akik egzotikus helyekre vágynak; különösen a nyári szabadságolások idején, valamint a december elejétől március végéig tartó szezonban. Jáva és Szumátra helyett az ínyencebbek inkább Mexikót és Kubát választják – hangsúlyozták a Vistánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik