Élet-Stílus

A férfiak is soványabbak akarnak lenni

Riadót fújtak a táplálkozási szakemberek: szerintük az evési rendellenességek ma már nem csak a nők betegségei.

Noha a köztudatban még az él, hogy az anorexia és a bulimia elsősorban női betegségek, az elmúlt év statisztikái bizonyítják, hogy ez óriási tévedés. A médiában, a hirdetésekben és a plakátokon látott ideálok, modellek és színészek – a teljesíthetetlen és elérhetetlen álomalak – a férfiakra legalább annyira hatással vannak, nem csoda, hogy mostanra már közülük is ijesztően sokan evési rendellenességtől szenvednek.

Sokan még csak be sem ismerik maguknak. Igen, ennek oka a szakemberek szerint is az, hogy az evési rendellenességeket a nőkkel kapcsolják össze, a férfiak pedig szégyenlik, hogy adott esetben egy női kórban szenvednek.

Ennek ellenére az elmúlt években Nagy-Britanniában minden eddiginél több férfi, vagyis 228 került kórházba az éhezés, vagy épp a folyamatos hányás miatt. A szakemberek szerint ennél azonban jóval többen vannak az érintettek: Mary George, egy evési rendellenességgel foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője szerint ez a 228 eset csupán a jéghegy csúcsa. Kórházba ugyanis csak azok kerülnek, akik sürgős orvosi ellátásra szorulnak: ennél azonban jóval többen lehetnek azok, akik nem tudnak vagy nem mernek segítséget kérni.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a szakember szerint a Nagy-Britanniában élő 1,6 millió evési rendellenességtől szenvedő majd ötöde férfi. „Nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy az elmúlt években már több a férfibeteg, mint a nő, de az biztos, hogy a számuk nagyot nőtt a korábbiakhoz képest, ami mindenképpen aggodalomra adhat okot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik