Élet-Stílus

Néhány életmentő perc: a méhnyakrákszűrés

A rákszűrés elmulasztása azért súlyos bűn, mert ha idejében felfedezik, a méhnyakrák gyógyítható.

Évente 1400 új eset és félezer megmenthető élet. Ez a méhnyakrák szomorú mérlege. Ha azonban rendszeresen járunk szűrővizsgálatra, a betegségnek semmi esélye, az idejében felfedezett méhnyakrák ugyanis jól kezelhető.

Tünetmentes veszély

Méhnyakráknak nevezzük a méhnyak hámeredetű rosszindulatú daganatát. Magyarországon évente közel 1200 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak, akiknek többsége korábban soha nem vett részt szűrésen. Az esetek többsége 30-40 éves korban jelentkezik. A méhnyakrák az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki, évente mintegy félezer nő halálát okozza. A méhnyakrák legtöbbször tünetmentes, panaszokat már csak előrehaladott állapotban okoz. Legfontosabb tünete a főként közösüléskor jelentkező úgynevezett “kontaktvérzés”.

Bűnös mulasztás a szűrés elhanyagolása

Kevés olyan daganatos betegség van, amely rendszeres ellenőrzéssel időben felismerhető és maradéktalanul gyógyítható lenne, de a méhnyakrák, amelyet többnyire HPV vírusfertőzés okoz, ilyen.

“Minden egyes méhnyakrákból bekövetkezett haláleset bűnös mulasztás következménye, amelyért vagy az egészségügyi ellátórendszer a felelős, ha nem kínálja fel a szűrés lehetőségét, vagy az áldozat, ha nem él vele” – jellemzi Dr. Döbrőssy Lajos rákkutató a méhnyakszűrés fontosságát. Az onkológiai méhnyakszűrés célja a méhnyak tüneteket még nem okozó rákmegelőző állapotainak és rákjának kimutatása olyan korai szakban, amikor még elvárható, hogy a célszerű kezelés meggátolja a daganat továbbterjedését. A méhnyakrák ugyan a többi rákfajtához képest viszonylag kevés halálesetért felelős (a tizedik a nők daganatos halálokai között), de ennyi is sok, hiszen elkerülhető lenne. Például a szervezett szűrést gyakorló országokban egy évtized alatt a méhnyak rákja miatti halálozás jelentősen, 40-60 százalékkal csökkent, így a kiirtható (eradikálható) betegségek között emlegetik. A Nemzeti Rákregiszter 1400 körüli megbetegedést tart nyilván évente Magyarországon, még 2000-ben is 539 asszony haláláért volt felelős a méhnyakrák.

Ha kíváncsi, hogyan zajlik és fájdalmas-e a nőgyógyászati szűrés, és szeretné tudni mit jelent a sejtvizsgálat, kattintson ide.

Forrás:

Néhány életmentő perc: a méhnyakszűrés (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik