Élet-Stílus

Ezért soványak a manhattani nők

Nincs szükségük csodadiétákra, mert az életmódjuknak köszönhetően nem híznak. Így csinálják.

Ha már egyszer rászántuk magunkat egy fogyókúrára, akkor már jól tudjuk, hogy annak nem a súlyvesztés a legnehezebb része. Amikor a dolog beindul és egymás után olvadnak le rólunk a kilók, az bizony még jó érzés is. A legnehezebb feladat a kínkeserves önmegtartóztatással, mozgással elért eredmény megtartása.

Nem mindenkinek sikerül: egész pontosan a diétázók 80%-ának nem. Ennyien válnak a jojóeffektus áldozatává és szedik vissza teljes leküzdött súlyukat, vagy még többet a következő két évben.

Nem úgy a manhattani nők, akik még a túlsúlyproblémákról elhíresült Amerikában is példaértékűek. A szakemberek szerint a sikerük titka, hogy nem diétáznak, hanem egészségesen élnek, épp ezért mindenkinek azt tanácsolják, hogy a kívánt súlyt inkább egyenletesen, teljes életmódváltással próbálják elérni.

Íme, néhány hasznos tipp:

1. Naponta mérlegeljünk!

Bár a diéták zöme azt javasolja, tartsuk magunkat távol a mérlegtől és egy héten csak egyszer pattanjunk rá, a Minnesota Egyetem szakemberei úgy vélik, ez nem jó megoldás. Szerintük a legcélravezetőbb megoldás az, ha naponta egyszer szembenézünk a súlyunkkal.

2. Ne hagyd ki a reggelit!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és úgy tűnik, ezt az alaptételt a statisztikák is alátámasztják. Azok, akik kihagyják, 4-5-ször is nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, mint azok, akik rendszeresen – keveset – esznek indulás előtt.

3. Igyál sok vizet!

Az anyagcsere szempontjából a víz elengedhetetlen. Persze nemcsak ebből a szempontból létfontosságú, de ha a pluszkilóktól próbálunk megszabadulni, akkor érdemes még jobban odafigyelnünk rá. Ilyenkor az is belefér, hogy az ajánlottnál valamennyivel több vizet igyunk – persze ne egyszerre -, hiszen a vízben nincsen kalória, és adott esetben az étvágyat is csillapítja.

4. Egyél csokit!

Bár a diéták zöme úgy kezdődik, „hagyj fel az édességekkel”, úgy tűnik, a csoki ez alól kivétel. Hogy miért? A Harvard Egyetem kutatói szerint a csokoládé jó hatással van az anyagcserére – nem mellesleg a kedélyállapotra is -, és azoknak, akik rendszeresen kis mennyiségben fogyasztják, kisebb a testtömegindexük.

5. Ne egyél este 8 után!

Világszerte ismert tanács, aminek a hatékonyságát nem is olyan régen tudományosan is alátámasztották. Legalábbis azt a részét, ami arra vonatkozik, hogy a konyha korai lezárása és az éjszakai nassolások felfüggesztése kedvezően hat a pluszkilókkal folytatott harcra.

A főbb tanácsok mellett további két hasznos tippet is kapunk: melyek közül az egyik a „Ne idegeskedj!”, míg a másik, hogy „Menj időben aludni!”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik