Élet-Stílus

Hogy kerüljük el, hogy madár ütközzön az ablaknak?

Főleg a költési időszakban gyakori jelenség, hogy a madarak szabályosan támadják a tükröződő felületeket. Így tudjuk megelőzni.

Nincsenek biztonságban a házak ablakai, az irodák panorámaüvegei, de az autók visszapillantói sem: számos madárfajnál gyakori ilyenkor a jelenség, hogy ezeket a felületeket támadják, csípkedik vagy kopogtatják. Hogy mégis miért? A szakemberek szerint a felerősődő területféltő magatartás a ludas, az állatok ilyenkor lényegében a saját tükörképükkel vívnak élet-halál harcot.

Míg saját magukkal küzdenek – olykor napokig is – elhanyagolják a fiókák etetését, és elfelejtik megvédeni területüket a valódi riválisaiktól.

Hogyan védekezzünk?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője szerint a házak és irodák ablakai esetében a szúnyogháló jelenti a leghatékonyabb megoldást. Ez ugyanis megszünteti a tükröződést és megakadályozza a madarak ütközését is. Akkor is van megoldás, ha nincs szúnyogháló: ilyenkor függönnyel, vagy széles ragasztószalag-csíkokkal csökkenthető a felület tükröződése.

Megvédhetjük az autót is azzal, ha a szélvédőjét kartonpapírral takarjuk le, visszapillantóját pedig behajtjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik