Élet-Stílus

Lezajlott a Nyerspezsgők Estje

Ha a pezsgőzésről van szó, akkor az üres gyomor öreg hiba, pláne, ha ez a pezsgőzés történetesen egy kóstoló...

Szerencsére március 30-án, a Nyerspezsgők Estjén még egy korgó gyomor is inkább előny volt, mint hátrány. No, de mindent csak szép sorjában.

Pezsgő cukor nélkül

Először is nézzük csak, mit is iszunk tulajdonképpen? Nyerspezsgőt. Hogy ez micsoda és főleg, mitől különleges? Éppen ezekre a kérdésekre voltam én is kíváncsi, miközben ízlelgettem a szót. Szerencsére még mielőtt túlságosan belefeledkeztem volna – persze szigorúan csak a – szónak az ízlelgetésébe és magam elé képzeltem volna valami nagyon nyers, egyáltalán nem pezsgőnek tűnő zavaros löttyöt, a Törley Pezsgőpincészet képviseletében Csomay András felvilágosított és mindenki mást is.


Nyolcféle nyerspezsgő várt kóstolásra

Mondjuk nehéz egy előadásra koncentrálni, miközben az asztalon a jégvödrökben egymás után sorakoznak a finomabbnál finomabbnak tűnő italok, ennek ellenére az szerintem mindenkiben megmaradt, hogy a nyerspezsgők milyen különleges, ezzel együtt bonyolult eljárás során készülnek. Az alapitalt palackokban erjesztik és érlelik, majd az úgynevezett expedíciós likőr hozzáadása nélkül készítik, hogy különlegesen száraz legyen. Vagyis „brut” vagy épp „brut nature”, ahogy a pezsgő anyanyelvén szólítják ezt a mostanában nálunk is egyre népszerűbb nedűt.

Egyre többször főznek pezsgők mellé

Aznap este, hogy ne legyen annyira magányos – és persze veszélyes – az egy, két, három vagy épp több pohár pezsgő, olyan finomságokat lehetett és kellett is hozzájuk kóstolni, mint például a hideg borjú, a házi túró, a libamáj és a krémes. Hogy tényleg csak néhányat emeljek ki az est séfje, Csizmazia László által megálmodott ételkülönlegességek közül. (Ha addig egy percig is aggódtam volna azon, hogy a tervvel ellentétben mégis sikerült üres gyomorral érkeznem, ezután minden kétségem elpárolgott.)


Egyelőre még kihívás a pezsgőkhöz ételt készíteni – de már nem sokáig

Miután megismerkedtünk a résztvevőkkel, jöhetett a kóstolás. „Szép sorjában” – kaptuk a tippet, amihez aztán az este hátralevő részében próbáltuk is magunkat tartani, hogy még véletlenül se kóstoljuk a desszertekhez illő pezsgőt a főételekhez passzoló előtt. Ennek ellenére aztán valahogy mégiscsak porszem került a gépezetbe, de szerencsére ez az ételkülönlegességek és a pezsgők együttes élményén semmit sem rontott. Sőt.

Időközben megtudtuk azt is, miért tűnt különösen izgatottnak a Cafe57 és a Porcellino Grosso vezető séfje: nos azért, mert Magyarországon eddig nem volt jellemző, hogy pezsgőkhöz kelljen főzni. Hiába, inkább boros nemzet vagyunk, de igaz az is, hogy ez még változhat. Főleg úgy, hogy az utóbbi években egyre nagyobb divat, a fogásokat nem borokkal, hanem pezsgőkkel párosítani.

Csak a harmadik pohárig veszélyes

Visszatekintve, bátran állíthatom, hogy a fenti tétel igaz. Pontosan a harmadik pohárig tartottam attól, hogy a nyerspezsgő okozhat csalódást is. Ezután viszont már biztos voltam abban, hogy nem. És ezzel nem voltam egyedül, mint kiderült, volt olyan vendég, aki csakis a párja unszolására jött el, ám az este végén már rajongóként távozott.

A Pezsgő Világ Est következő rendezvényére május elején kerül sor, akkor az évjáratos Brut pezsgőket és a champagne-okat kóstolhatják meg az érdeklődőkről.

Az eseményről bővebb információkat itt talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik