Élet-Stílus

Esőerdők rejthetik a fogfájás ellenszerét

Egy ősi inka gyógyszer forradalmi változást hozhat a fogászati gyakorlatban - derült ki egy új kutatásból.

Az amazóniai Acmella oleracea nevű növényből készült gél a klinikai kísérletek első két fázisában sikeres fájdalomcsillapítónak bizonyult. Dr. Françoise Barbira Freedman és a Cambridge-i Egyetem munkatársai a nyugati gyógyászat képviselői közül elsőként tesztelték a természetes alapú szert, mely megfelelő alternatívája lehet a mesterséges fájdalomcsillapító szereknek. A szer etikai ajánlásainak felállításáért és a kereskedelmi forgalmazásig való eljutásáért felelős Ampika Ltd. a bevételből részesedést ígért a perui Keshwa Lamas közösségnek, mely a szert megismertette a kutatókkal.

Az 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálatok során jelentős mellékhatás nem lépett fel, így hamarosan a 3-as fázisú vizsgálatok is elkezdődnek. Ezek sikere esetén a szer 2014-2015-ben a patikák polcaira kerülhet. Hosszú út vezetett idáig, ugyanis a történet 1975-ben kezdődött.

Ekkor a munkacsoport tagjai Peruban kirándultak, és egyikük fogfájástól szenvedett. A különítményt kísérő egyik bennszülött elmondta, hogy a szóban forgó növény rágása képes csillapítani a fájdalmat. Az Egyetemre való visszatérést követően az idegtudósok intenzíven tanulmányozni kezdték a növényt.

A szer lényegesen kedvezőbb mellékhatás-profillal rendelkezik, mint a jelenleg is forgalomban lévő nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) szerek. A kivonat alkalmazása már felmerült a 2-es típusú cukorbetegség gyógyításában is, mely a következő évek slágere lehet.

Forrás:

Esőerdők rejthetik a fogfájás ellenszerét (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik