Élet-Stílus

Bűnös élvezet, ami megállítja az időt

Bár elsőre furcsának tűnhet, Amerikában találtak egy nassolnivalót, ami még egészséges is.

Burgonyachips, ropi, pattogatott kukorica vagy keksz? Vajon belegondoltunk már, miközben valamelyik kedvencünket ropogtattuk, hogy azzal nem ártunk magunknak – és a pluszkilóknak, hanem épp ellenkezőleg? Ugye, hogy nem.

Pedig az Amerikai Kémikusok Társasága szerint van néhány olyan „bűnös élvezet”, ami összetevőinek köszönhetően még hasznos is. A tudósok legutolsó, néhány hete lezárult tanácskozásán kiválasztották a tökéletes rágcsálnivalót. Szerintük mind közül a pattogatott kukorica a legegészségesebb, vagyis az, aminek a legkevesebb káros hatás mellett, a legtöbb pozitív tulajdonsága van.

A polifenol a hosszú élet titka?
– gyümölcsökben, zöldségekben nagy mennyiségben előforduló vegyületek
– képesek megvédeni a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben
– hatékonyságuk függ attól, hogy milyen gyümölcsben, zöldségben találhatók (könnyen hozzáférhető, könnyen emészthető, stb.)

Hogy ezt minek köszönheti? Annak, hogy az egész magokban rengeteg a polifenol (egy hatékony antioxidáns hatású anyag), ami egyebek közt öregedésgátló hatásairól ismert. A kutatás egyik vezetője, Vinson hozzátette, hogy – ami a nassolnivalókat illeti – a pattogatott kukoricában van a legkevesebb kalória.

Az egészség szempontjából persze nem mindegy, hogy hogyan és mennyit eszünk belőle: ha otthon olajban vagy a mikrós változatot készítjük, ami tocsog az olajban, arra a fentiek csak kismértékben igazak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik